درمان فشار خون بالا چیست؟
فشارخون بالا یک بیماری مزمن و طولانی مدت است که نباید درمان آن بصورت خودسرانه قطع شود. میزان دوز دارو در طول دورههای بیماری با نظر پزشک بر حسب وضعیت بیمار قابل تفسیر است.
توصیههای مهم پرستاری در صورت مصرف داروهای فشار خون
داروهای فشار خون شبیه آنتی بیوتیکها نیستند که یک مدت کوتاه مصرف شوند و بعد قطع گردند، بلکه بصورت طولانی مدت حتی با بهبود علائم فشار خون مصرف میشوند و ممکن است پزشک نوع و یا دوز آن و غیره را تغییر دهد. گاهی اوقات طبق نظر پزشک معالج ممکن است داروی ضدفشار خون نیز قطع شود.
مجددا تاکید میشود:
که دارو با نظر پزشک قطع میشود و قطع یکباره دارو بصورت خودسرانه باعث بروز بحران فشار خون و عوارض جانبی شدید برای بیمار میگردد. ممکن است حتی؛ فشار خون بیشتر از مقدار قبل افزایش پیدا کند.
حین مصرف داروها ممکن است با کاهش فشار خون وضعیتی رخ دهد (یعنی با تغییر وضعیت از حالت نشسته به ایستاده و یا از حالت خوابیده به نشسته، بطور ناگهانی و سریع دچار افت فشار خون و در نتیجه سرگیجه شوید) جهت پیشگیری از بروز آن توصیه میشود به آرامی از حالت خوابیده یا نشسته به حالت ایستاده در آیید نه بطور ناگهانی، قبل از بلند شدن یک الی دو دقیقه بنشینید و بعد بلند شوید.
در صورت بروز احساس غش به سرعت دراز بکشید. برای جلوگیری از جمع شدن خون در پاها که باعث افت فشار خون میشود از ایستادنهای طولانی مدت پرهیز کنید. برای جلوگیری از سرگیجه در حمام؛ حتما هنگام حمام کردن روی صندلی بنشینید و از حمام گرفتن با اب بسیار گرم خودداری کنید.
اگر جزء عوارض احتمالی داروی شما سنکوپ یا کاهش فشار خون وضعیتی با تجویز اولین دوز دارو وجود دارد، باید دارو را در رختخواب و به حالت دراز کش مصرف کنید.
معرفی عوارض داروها به معنای بروز حتمی آنها نیست بلکه به منظور آشنایی شما با آنهاست تا اگر دچار چنین عوارضی شدید به پزشک خود اطلاع دهید.
هیچگاه داروهای خود را بصورت مخلوط در داخل یک قوطی قرار ندهید. بلکه هر یک را بصورت جداگانه نگهداری کنید. بعضی از داروها از نظر شکل، رنگ و اندازه خیلی بهم شباهت دارند مانند: آسپرین بچه، انالاپریل، وارفارین و پردنیزولون که همگی یک اندازه و یک شکل و برنگ صورتی هستند. در صورت داشتن سرگیجه بصورت طولانی مدت به پزشک اطلاع دهید. به هنگام احساس سرگیجه، بلافاصله به آرامی بنشینید تا اتفاق ناگواری رخ ندهد. به هنگام خواب سر را بالاتر از بدنتان قرار دهید. از ایستادن طولانی مدت در زیر آفتاب کنید. از حضور در محیطهای شلوغ و پر سر و صدا بپرهیزید. در معرض هوای سرد حود را قرار ندهید.
همیشه داروهایتان را همراه خود داشته باشید و نام آنها را بدانید. در صورت بروز تب، زخم شدن گلو یا هرگونه علامت عفونت یا ورم اندامها، احساس خستگی و بیحالی، تهوع، اسهال یا یبوست، خشکی دهان یا سرفه خشک حتما به پزشک خود اطلاع دهید. آزمایشهای درخواستی پزشک معالج خود را انجام دهید. عدم مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه همچون: داروهای ضد احتقان بینی و ضد سرماخوردگی هنگام فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری دارند مانند کار با ماشین آلات یا موقع رانندگی، احتیاط کنید.
کنترل فشار خون در منزل
- تلاش کنید نحوه صحیح کنترل نبض و فشار خون را خود بیاموزید.
- یک دستگاه فشارسنج مناسب (فشارسنج جیوهای؛ از همه دقیقتر است) جهت کنترل فشارخون در منزل تهیه نمائید.
- 5 دقیقه قبل از کنترل فشار خون استراحت کنید.
- برای معاینه مقدماتی، فشار را در هر دو دست اندازهگیری و ثبت کنید. در معاینات بعدی، از دستی استفاده کنید که در معاینه اول فشار بالاتری داشته است.
- هنگام کنترل فشار خون در وضعیتی راحت روی یک صندلی بنشینید، تکیه دهید به گونه ای که هر دوپای شما به راحتی روی کف اتاق قرار بگیرد و دست شما هم سطح قلبتان باشد.
- این وضعیت باعث میشود میزان فشارخون بالاتر و پایینتر از حد واقعی نشان داده نشود.
نکته:
برخی از افراد بالای 65 سال 2 ساعت پس از صرف غذا دچار افت فشار خون میشوند. میزان فشارخون نیم ساعت پس از خوردن کافئین (قهوه- نوشابه) و مصرف سیگار افزایش میباید. پر بودن مثانه و رفتن به حمام باعث افزایش فشار خون میشود.
بدون دیدگاه