مهمترین عوامل دیابت چیست؟
دیابت یک بیماری مزمن است که به دلیل عدم توانایی بدن در مصرف قند خون (گلوکز) انجام میشود. علت دقیق این بیماری ناشناخته است، اما عوامل ژنتیکی و محیطی بخشی از آن هستند. عوامل خطر ابتلا به دیابت عبارتند از چاقی و میزان بالای کلسترول در مورد بعضی از علل دیابت که میباشد در زیر بحث شده است.
انسولین
عدم تولید انسولین
از علل دیابت میتوان به عدم تولید انسولین اشاره کرد که در درجه اول علت دیابت نوع 1 است. این اتفاق زمانی میافتد که سلولهای تولید کننده انسولین آسیب دیده یا نابود میشوند و تولید انسولین را متوقف میکنند. انسولین برای انتقال قند خون به سلولهای بدن ضروری است. کمبود انسولین ناشی از قند بیش از حد در خون ایجاد میکند.
مقاومت به انسولین
این مربوط به دیابت نوع 2 است. این اتفاق زمانی رخ میدهد که انسولین به طور طبیعی در پانکراس تولید میشود، اما بدن هنوز قادر به انتقال گلوکز به سلولها برای سوخت نیست. در ابتدا، لوزالمعده انسولین بیشتری برای غلبه بر مقاومت بدن ایجاد میکند در نهایت سلولها “از بین میروند” در آن زمان بدن تولید انسولین را کاهش میدهد و گلوکز بیش از حد را در خون نگه میدارد. این به عنوان پیش دیابت شناخته شده است. یک فرد مبتلا به دیابت دارای سطح قند خون بالاتر از حد طبیعی است اما این مساله برای تشخیص دیابت کافی نیست. به جز موارد آزمایش شده، ممکن است فرد از علائم خود آگاه نباشد، چرا که علائم واضح نیست. دیابت نوع 2 نیز ممکن است اتفاق بیفتد زیرا تولید انسولین همچنان کاهش مییابد و مقاومت افزایش مییابد.
ژن ها و سابقه خانوادگی
از دیگر علل دیابت می توان به ژنتیک اشاره کرد که نقش مهمی در تعیین میزان احتمال ابتلا به انواع دیابت دارد. محققان نقش ژنتیک در توسعه دیابت را کاملا درک نمی کنند. طبق گزارش انجمن دیابت آمریکا، آمارها نشان میدهند که اگر والدین یا خواهر و برادران شما مبتلا به دیابت باشند، شانس ابتلا به آن را افزایش میدهد.
اگر چه تحقیق قطعی نیست، برخی از گروههای قومی به نظر میرسد میزان بالای دیابت را داشته باشند. این شامل:
- آفریقایی- آمریکایی
- امریکاییهای اصیل
- آسیاییها
- جزیره اقیانوس آرام
- آمریکاییهای اسپانیایی
شرایط ژنتیکی مانند فیبروز کیستیک میتواند منجر به آسیب و به احتمال بیشتر دیابت شود.
شکلهای منوژنیک دیابت به علت جهشهای ژن تک ژن ایجاد میشود. اشکال انحصاری دیابت نادر است، که فقط 1 تا 5 درصد از موارد دیابت را که در جوانان یافت میشود، تشکیل میدهد.
دیابت بارداری
یکی دیگر از علل دیابت، دیابت بارداری میباشد که درصد کمی از زنان باردار ممکن است آن را تجربه کنند. تصور میشود که هورمونهایی که در جفت ایجاد میشوند، در پاسخ انسولین بدن دخالت دارند. این منجر به مقاومت به انسولین و سطح بالای گلوکز خون میشود.
زنان مبتلا به دیابت بارداری در دوران بارداری در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هستند. با توجه به مراکز بیماری C ،Sourceontrol و پیشگیری (CDC)، زنان دارای کودکانی که بیش از 9 پوند وزن دارند، نیز در معرض خطر بیشتری قرار میگیرند.
سن
با توجه به درمانگاه Mayo، سن خطر ابتلا به دیابت نوع 2 شما افزایش میدهد. خطردیابت شما پس از 45 سالگی بالا میرود. با این حال، میزان ابتلا به دیابت نوع 2 در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان به طور چشمگیری افزایش مییابد. عوامل احتمالی شامل کاهش ورزش، کاهش وزن عضلانی و افزایش وزن در سن شما هستند. دیابت نوع 1 معمولا در سن 30 سالگی تشخیص داده میشود.
چاقی
یکی دیگر از علل دیابت چربی بیش از حد بد نمیباشد که میتواند باعث مقاومت در برابر انسولین شود. بافت چربی باعث التهاب میشود که میتواند منجر به مقاومت به انسولین شود. اما بسیاری از افراد مبتلا به اضافه وزن هرگز دیابت را توسعه نمیدهند و تحقیقات بیشتر در ارتباط بین چاقی و دیابت ضروری است.
رژیم غذایی بد
به گفته انجمن دیابت آمریکا، تغذیه نامناسب میتواند به دیابت نوع 2 کمک کند. رژیم غذایی با کالری زیاد، چربی و کلسترول، مقاومت بدن شما را به انسولین افزایش میدهد.
عدم تحرک
ورزش باعث میشود که بافت عضلانی بهتر به انسولین پاسخ دهد. به همین دلیل تمرینات هوازی و تمرین مقاومتی میتواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد. در مورد یک برنامه ورزشی که برای شما ایمن است، با پزشک خود صحبت کنید.
شرایط هورمونی
گرچه نادر است ولی، برخی از شرایط هورمونی نیز می تواند منجر به دیابت شود. گاهی اوقات موارد زیر ممکن است باعث مقاومت به انسولین شود:
سندرم کوشینگ: سندرم کوشینگ باعث بالا رفتن کورتیزول، که هورمون استرس در خون شما است میشود. این باعث افزایش سطح قند خون میشود و ممکن است منجر به دیابت شود.
آكرومگالي: نتایج آكرومگالی هنگامی مشخص می شود كه بدن باعث ایجاد بیش از حد هورمون رشد میشود. در صورت عدم درمان، این میتواند منجر به افزایش بیش از حد وزن و دیابت شود.
هیپرتیروئیدیسم: هیپرتیروئیدیسم زمانی اتفاق میافتد که غده تیروئید باعث تولید بیش از حد هورمون تیروئید میشود. دیابت یکی از عوارض احتمالی این بیماری است.
فهرست مقاله
بدون دیدگاه