کینو – آ
کینو – آ گیاهی است که به خاطر دانههای خوراکیاش کاشته میشود.
نحوه ی طبخ دانههای آن مشابه برنج است.
كينوا پخته شامل ٧١/٦ در صد آب، ٢١/٣ درصد كربوهيدرات، ٤/٤ درصد پروتئين و ١/٩٢ درصد چربي است.
يك فنجان از آن كه معادل ١٨٥ گرم است، ٢٢٢ كيلوكالري دارد.
٢١ درصد از كينوا پخته را كربوهيدرات تشكيل مي دهد كه ٨٣ درصد اين كربوهيدرات نشاسته است و باقيمانده ي اعظم آن را فيبر تشكيل مي دهد و مقدار بسيار كمي از آن حدود ٤ درصد آن را قندهايي نظير مالتوز، گالاكتوز و ريبوز تشكيل مي دهد. اين ماده ي غذايي با شاخص گلايسميك ٥٣ در دسته ي مواد غذايي با شاخص گلايسمي نسبتا پايين طبقه بندي مي شود بدين معني كه بعد از مصرف، باعث افزايش ناگهاني قند خون نمي گردد بنابراين مي تواند يك انتخاب خوب براي بيماران ديابتي باشد.
ميزان مصرف کینو – آ در بيماران ديابتي مانند ساير كربوهيدرات ها بايد زير نظر متخصص تغذيه بررسي گردد.
كينوا باميزان فيبر حدود ٢/٨درصد، در مقايسه بابرنج قهوه اي كه ١/٨درصد و ذرت كه ٢/٤درصد آن فيبر است.
منبع خوبي از فيبر به شمار مي آيد.١٠ درصد وزن خشك كينوا پخته را فيبر تشكيل مي دهد، ٨٠ تا ٩٠ درصد آن فيبرهاي نامحلول نظير سلولز است كه مصرف اين نوع از فيبر، در ارتباط با كاهش خطر بيماري ديابت است. مقداري از اين فيبرهاي نامحلول مي توانند در دستگاه گوارش تخمير شوند و باكتري هاي مفيد دستگاه گوارش را تغذيه كنند بنابراين مي توانند سلامت عمومي را ارتقا دهند. هم چنين كينوا حاوي مقداري نشاسته ي مقاوم هم هست كه سبب تغذيه ي باكتري هاي مفيد دستگاه گوارش مي شود، تشكيل اسيدهاي چرب كوتاه زنجيره را افزايش مي دهد و در نهايت مي تواند خطر ابتلا به بيماري ها را كم كند.
كينوا در مقايسه با غلاتی نظير برنج و ذرت و جو مقدار پروتئين بالاتري دارد و به عنوان يك منبع پروتئين كامل به شمار مي آيد بدين معني كه اسيدهاي آمينه ي ضروري بدن را تامين مي نمايد. به خصوص اسيد آمينه ي ليزين را به مقدار فراواني دارد كه معمولا در منابع گياهي كمي وجود دارد، هم چنين محتواي متيونين و هيستيدين بالايي دارد و مطرح مي شود كه كيفيت پروتئين آن با كازئين قابل مقايسه است.
كينوا فاقد گلوتن است.
بنابراين براي افراد مبتلا به سلياك و افراديكه به گلوتن حساسيت دارند و بايد از رژيم بدون گلوتن پيروي نمايند، انتخاب مناسبي است. اين ماده ي غذايي مفيد منبع خوبي از آنتي اكسيدان ها و مينرال هاست و نسبت به ساير غلات مقادير بيشتري از منگنز، آهن، منيزيم، فولات و روي را تامين مي نمايد. از آنجاييكه افراد مبتلا به ديابت نوع دو در استفاده ي موثر از انسولين كارايي كاملي ندارند، قند خونشان بالاست. ديده شده است مصرف كربوهيدرات هاي تصفيه شده در ارتباط با خطر ابتلا به ديابت نوع دو و بيماري هاي قلبي مي باشد، و مصرف دانه های کامل نظير كينوا خطر ابتلا به اين بيماري ها را كم مي كند.
افزودن كينوا به رژيم غذايي به كاهش گلوكز خون، كاهش كلسترول و كاهش تري گليسريد كمك مي نمايد.
كينوا به دليل محتواي پروتئين و فيبربالا نسبت به برنج وذرت به عنوان يك ماده غذايي مناسب براي كاهش وزن به شمار مي آيد.
كينوا مانندسايرغلات؛ حاوي فيتات است كه مصرف خارج از اعتدال آن ميتواند سبب كاهش جذب مينرال هايي نظير روي شود.
كينوا اگزالات فراواني دارد ودر افراديكه سابقه ي تشكيل سنگ هاي اگزالاتي دارند نبايد بيش از حد مصرف شود.
ترجمه و گردآوری
سیامک سامانی
كارشناس ارشد تغذيه و رژيم درماني
بدون دیدگاه