راهنمای جامع هپاتیت بی برای عموم
هپاتیت به بیماری التهابی کبد اشاره دارد. این معمولا توسط عفونت ویروسی ایجاد میشود، اما علل احتمالی دیگر برای هپاتیت نیز وجود دارد. این شامل hepatitis autoimmune و hepatitis است که به عنوان یک نتیجه ثانویه از داروها، مواد مخدر، سموم و الکل رخ میدهد. هپاتیت اتوایمیون بیماریای است که وقتی بدن شما آنتی بادی را در برابر بافت کبد شما ایجاد میکند، رخ میدهد.
کبد شما در قسمت فوقانی سمت راست شکمی قرار دارد. این عملکردهای مهم بسیاری را که متابولیسم بدن را تحت تاثیر قرار میدهد انجام میدهد،
از جمله:
- تولید صفرا، که برای هضم ضروری است
- فیلتر کردن سموم از بدن شما
- دفع بیلی روبین (محصول گلبول قرمز شکسته)، کلسترول، هورمونها و داروها
- تجزیه کربوهیدرات ها، چربیها و پروتئینها
- فعال شدن آنزیمها، که پروتئینهای تخصصی برای عملکرد بدن ضروری است
- ذخیرهسازی گلیکوژن (شکل شکر)، مواد معدنی و ویتامینها (A، D، E و K)
- سنتز پروتئینهای خون مانند آلبومین
- سنتز عوامل لخته شدن
با توجه به مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، حدود 4،4 میلیون آمریکایی در حال حاضر مبتلا به هپاتیت مزمن B و C هستند. بسیاری از مردم حتی نمیدانند که هپاتیت دارند.
گزینههای درمان بسته به نوع هپاتیت شما متفاوت است. شما میتوانید برخی از اشکال هپاتیت را از طریق ایمنسازی و اقدامات احتیاطی در مورد شیوه زندگی جلوگیری کنید.
5 نوع هپاتیت ویروسی:
عفونتهای ویروسی کبد که به عنوان هپاتیت طبقهبندی میشوند عبارتند از: هپاتیت A، B، C، D و E. ویروسهای مختلف مسئول هر نوع انتقال هپاتیت ویروسی هستند.
هپاتیت A همیشه یک بیماری حاد و کوتاه مدت است، در حالی که هپاتیت B، C و D به احتمال زیاد بیشتر در معرض ابتلا به بیماری مزمن است. هپاتیت E معمولا حاد است اما می تواند به خصوص در زنان باردار خطرناک باشد.
هپاتیت A
هپاتیت A ناشی از عفونت با ویروس هپاتیت HAV است. این نوع هپاتیت اغلب توسط مصرف مواد غذایی یا آب آلوده و مدفوع از فردی که مبتلا به هپاتیت A است، منتقل میشود.
هپاتیت B
هپاتیت B از طریق تماس با مایعات بدن عفونی مانند خون، ترشحات واژینال یا مایع منی حاوی ویروس هپاتیت (HBV) منتقل میشود.
مصرف تزریقی مواد مخدر، داشتن رابطه جنسی با یک شریک آلوده و یا اشتراکگذاری پوست با افراد آلوده، خطر ابتلا به هپاتیت B را افزایش می دهد.
توسط CDC تخمین زده شده است. که 1.2 میلیون نفر در ایالات متحده و 350 میلیون نفر در سراسر جهان با این بیماری مزمن زندگی میکنند.
هپاتیت C
هپاتیت C از ویروس هپاتیت HCV میآید. هپاتیت C از طریق تماس مستقیم با مایعات بدن آلوده منتقل میشود. به طور معمول از طریق تزریق مواد مخدر و تماس جنسی شایع است. HCV یکی از رایجترین عفونتهای ویروسی خون در ایالات متحده است. تقریبا 2.7 تا 3.9 میلیون آمریکایی در حال حاضر با شکل مزمن این عفونت زندگی میکنند.
هپاتیت D
همچنین هپاتیت دلتا نامیده میشود و هپاتیت D بیماری جدی کبدی ناشی از ویروس هپاتیت HDV است HDV از طریق تماس مستقیم با خون آلوده انتقال داده میشود. هپاتیت D یک نوع نادر از هپاتیت است که فقط در ارتباط با عفونت هپاتیت B اتفاق میافتد. ویروس هپاتیت D بدون وجود هپاتیت B نمیتواند اتفاق بیفتد. این در ایالات متحده بسیار غیر معمول است.
هپاتیت E
هپاتیت E یک بیماری در آب است که توسط ویروس هپاتیت HEV ایجاد میشود. هپاتیت E عمدتا در مناطقی با بهداشت و سلامت ضعیف یافت میشود و به طور معمول ناشی از مصرف مواد مدفوعی است که آب را آلوده میکند. این بیماری در ایالات متحده غیر معمول است. با این حال، موارد هپاتیت E در خاورمیانه، آسیا، آمریکای مرکزی و آفریقا گزارش شده است.
علل هپاتیت
الکل و دیگر سموم
مصرف الکل بیش از حد میتواند باعث آسیب کبدی و التهاب شود. این گاهی اوقات به عنوان هپاتیت الکلی شناخته میشود. الکل به طور مستقیم سلولهای کبد شما را آلوده میکند با گذشت زمان، میتواند باعث آسیب دائمی شود و منجر به نارسایی کبد و سیروز، ضخیم شدن و آسیب زدن به کبد شود.
سایر موارد هپاتیت سمی شامل مصرف بیش از حد داروها و قرار گرفتن در معرض سموم است.
واکنش سیستم ایمنی بدن
در برخی موارد، سیستم ایمنی بدن کبد را به عنوان جسم مضر اشتباه میگیرد و شروع به حمله میکند. این باعث التهاب جسمی میشود که میتواند از خفیف تا شدید باشد، که اغلب مانع عملکرد کبد میشود. این در زنان سه برابر بیشتر از مردان شایع است.
علائم شایع هپاتیت
اگر شما اشکال عفونی هپاتیت دارید که مزمن هستند مانند هپاتیت B و C، ممکن است در ابتدا علائم ایجاد نشود. علائم ممکن است رخ ندهد تا آسیب بر عملکرد کبد تاثیر بگذارد.
علائم و نشانههای هپاتیت حاد به سرعت ظاهر میشود. آنها عبارتند از:
- خستگی
- نشانههای آنفولانزا
- ادرار تیره
- مدفوع کمرنگ
- دل درد
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن غیر قابل توضیح
- پوست زرد و چشم، که ممکن است علائم زردی باشد
هپاتیت مزمن به آرامی رشد میکند، بنابراین این نشانهها و علائم ممکن است بیش از حد ملایم باشد.
تشخیص هپاتیت
تاریخ و معاینه فیزیکی
برای تشخیص هپاتیت، ابتدا پزشک شما تاریخی را برای تعیین هر گونه عوامل خطر برای هپاتیت عفونی یا غیر عفونی انتخاب خواهد کرد.
در طول یک معاینه فیزیکی، پزشک شما ممکن است به آرامی بر روی شکم فشار وارد کند تا ببینید درد یا حساسیت به لمس وجود دارد. پزشک ممکن است احساس کند که کبد شما بزرگ شده است. اگر پوست یا چشمهایتان زرد باشد، پزشک آن را در طول امتحان یادداشت کنید.
آزمایش عملکرد کبد
آزمایشهای عملکرد کبدی از نمونههای خون برای تعیین میزان کارایی کبد شما استفاده میکنند. نتایج غیرطبیعی این آزمایش ممکن است اولین نشانهای از یک مشکل باشد. سطح آنزیمهای کبدی بالا ممکن است نشان دهد. که کبد شما تحت تأثیر قرار گرفته، آسیب دیده یا ناکارآمد است.
سایر آزمایشهای خون
اگر آزمایشات عملکرد کبد شما غیر طبیعی باشد، پزشک شما احتمالا دستورالعملهای دیگری را برای تشخیص منبع مشکل ایجاد میکند. این آزمایشات میتواند برای ویروسهایی که هپاتیت ایجاد میکنند را بررسی کند. آنها همچنین میتوانند برای بررسی آنتیبادیهایی که در شرایطی مانند هپاتیت اتوایمیون رایج هستند مورد استفاده قرار گیرند.
سونوگرافی
سونوگرافی شکمی از امواج فراصوتی برای ایجاد یک تصویر از اندام در شکم استفاده میکند. این تست اجازه میدهد تا پزشک شما در کبد و ارگان های اطراف مسلط شود.
این میتواند موارد زیر را نشان دهد:
- مایع در شکم شما
- آسیب کبدی یا بزرگ شدن
- تومورهای کبدی
- ناهنجاریهای کیسه صفرا شما
گاهی اوقات پانکراس نیز در تصاویر اولتراسوند نشان داده میشود. این میتواند یک آزمایش مفید در تعیین علت عملکرد غیر کبدی شما باشد.
بیوپسی کبدی
بیوپسی کبدی یک روش تهاجمی است که پزشک شما با استفاده از نمونهای از بافت از کبد شما را درگیر میکند. این را میتوان از طریق پوست خود با یک سوزن انجام داد و نیازی به عمل جراحی ندارد. به طور معمول، سونوگرافی برای هدایت پزشک شما در هنگام نمونه برداری بیوپسی استفاده می شود.
این آزمایش اجازه میدهد تا دکتر تعیین کند که چگونه عفونت یا التهاب روی کبد شما تاثیر میگذارد. همچنین میتوانید برای نمونهبرداری از هر بخش در کبد که غیر طبیعی است ظاهر میشود.
درمان هپاتیت
گزینههای درمان با توجه به نوع هپاتیت و اینکه آیا عفونت حاد یا مزمن است یا خیر تعیین میشوند.
هپاتیت A
هپاتیت A معمولا به درمان نیاز ندارد زیرا این یک بیماری کوتاه مدت است. اگر علائم باعث ناراحتی زیادی میشود، میتوان از استراحت استفاده کرد. اگر استفراغ یا اسهال دارید، دستورالعمل پزشکان خود را برای هیدراتاسیون و تغذیه دنبال کنید.
واکسن هپاتیت A برای جلوگیری از این عفونت در دسترس است. اکثر کودکان واکسیناسیون بین سنین 12 تا 18 ماه را آغاز میکنند. این مجموعهای از دو واکسن است. واکسیناسیون برای هپاتیت A نیز برای بزرگسالان در دسترس است و میتواند با واکسن هپاتیت B ترکیب شود.
هپاتیت B
هپاتیت حاد B نیاز به درمان خاصی ندارد هپاتیت B مزمن با داروهای ضد ویروسی درمان میشود. این فرم درمان میتواند گران باشد زیرا باید چندین ماه یا چند سال ادامه یابد. درمان هپاتیت B مزمن نیز نیازمند ارزیابیهای پزشکی منظم و نظارت است تا تعیین شود که آیا ویروس به درمان پاسخ میدهد یا خیر.
هپاتیت B را میتوان با واکسیناسیون پیشگیری کرد. CDC توصیه میکند واکسیناسیون هپاتیت B برای همه نوزادان الزامی است. مجموعهای از سه واکسن به طور معمول در شش ماه اول دوران کودکی کامل میشود. واکسن نیز برای تمام کارکنان مراقبتهای بهداشتی و پزشکی توصیه میشود.
هپاتیت C
داروهای ضد ویروس برای درمان هر دو شکل حاد و مزمن هپاتیت C و کسانی که دچار هپاتیت مزمن C هستند معمولا با ترکیبی از درمان داروی ضد ویروسی استفاده میشود. آنها همچنین ممکن است نیاز به آزمایش بیشتری برای تعیین بهترین فرم درمان داشته باشند.
کسانی که دچار سیروز (زخم شدن کبد) یا بیماری کبد به عنوان یک نتیجه از هپاتیت C مزمن شدهاند ممکن است نامزد برای پیوند کبد باشند.
در حال حاضر هیچ واکسنی برای هپاتیت C وجود ندارد.
هپاتیت D
در حال حاضر هیچ داروهای ضد ویروسی برای درمان هپاتیت D وجود ندارد. با توجه به مطالعه سال 2013، دارویی به نام اینترفرون آلفا میتواند برای درمان هپاتیت D استفاده می شود، اما تنها نشانه بهبود در حدود 25 تا 30 درصد از مردم است.
هپاتیت D را میتوان از طریق واکسیناسیون برای هپاتیت B جلوگیری کرد، زیرا عفونت با هپاتیت B برای توسعه هپاتیت D ضروری است.
هپاتیت E
در حال حاضر هیچ درمان خاصی برای درمان هپاتیت E وجود ندارد. از آنجا که این عفونت اغلب حاد است، به طور معمول آن را به طور جداگانه حل و فصل میکند. افراد مبتلا به این نوع عفونت اغلب توصیه میشود برای استراحت مناسب، مایعات زیاد، مواد مغذی کافی دریافت کنند و از الکل جلوگیری کنند. با این حال، زنان باردار که این عفونت را توسعه میدهند، نظارت دقیق و مراقبت نیاز دارند.
هپاتیت اتوایمیون
کورتیکواستروئیدها، در ابتدای درمان هپاتیت اتوایمیون بسیار مهم هستند. آنها در حدود 80 درصد افراد مبتلا به این بیماری موثر هستند.
نکاتی برای پیشگیری از هپاتیت
بهداشت: پیگیری بهداشت خوب یکی از راههای کلیدی برای جلوگیری از هپاتیت A و E است. اگر مسافرت به کشور در حال توسعه میکنید،
باید از موارد زیر اجتناب کنید:
- آب محلی
- یخ
- کلوچه و صدفهای خام یا نوشیدنی
- میوه و سبزیجات خام
هپاتیت B، C و D از طریق خون آلوده میتواند از طریق:
- سوزنهای به اشتراک گذاشته
- استفاده از مسواک شخص دیگری
تماس خون
هپاتیت B و C نیز میتواند از طریق رابطه جنسی و تماس جنسی گسترش یابد. تمرین سلامت جنسی با استفاده از کاندوم میتواند به کاهش خطر ابتلا به عفونت کمک کند.
واکسن
استفاده از واکسن کلید مهمی برای جلوگیری از هپاتیت است. واکسیناسیون برای جلوگیری از رشد هپاتیت A و B در دسترس است. کارشناسان درحال حاضر واکسنهایی را علیه هپاتیت سی ایجاد میکنند. واکسن هپاتیت E در چین وجود دارد، اما در ایالات متحده در دسترس نیست.
عوارض هپاتیت
هپاتیت مزمن B یا C اغلب میتواند به مشکلات جدیتر سلامتی منجر شود. از آنجا که ویروس بر کبد تاثیر میگذارد، افراد مبتلا به هپاتیت مزمن B یا C در معرض خطر هستند:
- بیماری مزمن کبدی
- سیروز
- سرطان کبد
هنگامی که کبد شما به طور طبیعی متوقف میشود، نارسایی کبدی رخ میدهد.
عوارض نارسایی کبدی عبارتند از:
- اختلالات خونریزی
- ایجاد مایع در شکم شما، به نام آسیت شناخته شده است.
- افزایش فشار خون در وریدهای پورتال که وارد کبد شما میشوند و به عنوان پرفشاری خون پورتال شناخته میشود
- نارسایی کلیه
- آنسفالوپاتی کبدی، که میتواند شامل خستگی، از دست دادن حافظه و تواناییهای ذهنی کاهش یافته به علت ایجاد سموم، مانند آمونیاک، که بر عملکرد مغز تاثیر میگذارد.
- سرطان کبد
- مرگ
افراد مبتلا به هپاتیت مزمن B و C تشویق به اجتناب از الکل هستند زیرا میتوانند بیماری کبد و نارسایی را تسریع کنند. بعضی از مکملها و داروها همچنین میتوانند عملکرد کبد را تحت تاثیر قرار دهند. اگر هپاتیت مزمن B یا C داشته باشید، قبل از مصرف هر داروی جدید، با پزشک خود مشورت کنید.
منابع :
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cirrhosis/symptoms-causes/syc-20351487
https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-cirrhosis-basic-information
بدون دیدگاه