فشار خون بالا چیست و چگونه می توان آن را کنترل کرد؟
هایپر تانسیون؛ نام دیگر پرفشاری خون است.پرفشاری خون یعنی اندازه فشار خون در سرخرگهای شما افزایش پیدا کرده است. فشار خون، نیروی خون در مقابل دیواره رگهای خونی است که بصورت دو عدد، مثلا بصورت 11/75 میلیمتر جیوه نوشته میشود. عدد بالاتر یا فشار سیستولیک، عدد مربوط به فشار خون در زمانی است که قلب دارای ضربان میباشد و عدد پایینتر یا فشار دیاستولیک، عدد مربوط به فشار خون در زمان استراحت بین ضربانها میباشد. فشار خون زیر 140/80 میباشد. اگر شما بزرگسال بوده و فشار خون سیستولیک شما بین 145-125 و یا فشار خون دیاستولیک شما بین 95-85 (یا هر دو) میباشد، گفته میشود که شما مبتلا به مرحله پیش از فشار خون هستید. پرفشاری خون، فشار سیستولیک 140 یا بیشتر است. یا فشار خون دیاستولیک 90 یا بیشتر است که البته به شکل طولانی مدتی بالا بماند.
دقیقا علت اکثر موارد هایپر تانسیون هیچکس نمیداند اما در بیشتر موارد قابل درمان نیست اما قابل کنترل است. پرفشاری خون اغلب هیچ علامتی ندارد و در واقع یک قتل تدریجی و آرام است. از هر 3 نفر بزرگسال 1 نفر مبتلا به پرفشاری خون میباشد. بسیاری از افراد از ابتلای خود به پرفشاری خون آگاه نمیباشند. با این وجود درمان آن مشکل و خطرناک نیست. این بیماری سبب افزایش میزان خطر سکته مغزی، حمله قلبی و نارسایی میشود. اگر شما فشار خون خود را کنترل کنید، سالمتر زندگی خواهید کرد. پرفشاری خون اغلب دارای هیچ علامتی نیست و دلیل خطرناک بودن آن نیز همین موضوع است. به شکل منظم فشار خون خود را اندازهگیری کنید و در صورت توصیه پزشک آن را تحت درمان قرار دهید.
چه کسانی در معرض خطر بیشتری قرار دارند؟
- افراد دارای اعضای خانواده مبتلا به پرفشاری خون
- افراد بین 35 تا 55 سال
- افراد دارای اضافه وزن و چاقی
- افراد فاقد فعالیت جسمانی
- افرادی که نمک زیادی مصرف میکنند.
- افراد مبتلا به نقرس، دیابت، بیماران کلیوی
- زنان حامله
- زنانی که قرصهای ضد حاملگی استفاده یا چاق هستند و زنانی با فشار خون بالا در دوران حاملگی
چگونه متوجه شوم که فشار خونم بالاست؟
شما معمولا خودتان متوجه آن نمیشوید. بسیاری از افراد مبتلا به پرفشاری خون هستند ولی از آن آگاه نیستند. تنها راه آگاهی از پرفشاری خون، اندازهگیری منظم فشار خون توسط پزشک است.
پرفشاری خون کنترل نشده، منجر به چه مواردی می شود؟
- سکته مغزی
- نارسایی قلبی
- حمله قلبی، آنژین قلبی یا هر دو
- نارسایی کلیوی
- بیماری سرخرگهای محیطی (PAD)
پیشگیری از پرفشاری خون
- اگر چاق هستید، وزن خود را کاهش دهید.
- غذاهای سالمتر حاوی مقادیر پائین تر چربی اشباع، چربی ترانس، کلسترول و نمک مصرف کنید.
- از لحاظ جسمانی فعالی باشید. دست کم 30 الی 45 دقیقه در سه روز و یا تمامی روزهای هفته فعالیت جسمانی داشته باشید.
- داروهای خود را درست طبق دستور پزشک مصرف کنید.
- بدانید که سطح فشارخون شما باید در چه حدی باشد. سعی کنید که فشارخونتان را در این سطح حفظ نمایید.
داروهای ضد هایپر تانسیون چگونه به من کمک می کنند؟
برخی از داروها مانند گشادکنندههای عروقی، کمک می کنند تا رگ های خونی شل شده و باز باقی بمانند و در نتیجه جریان خون از خلال آنها بهتر صورت گیرد. یک داروی ادرار آور (دیورتیک) باعث میشود تا بدن، آب و نمک اضافی خود را دفع نماید. همچنین سایر داروها کمک میکنند تا قلب، ضربان آهستهتری همراه با قدرت داشته باشد.
یادآوری مهم
اطلاعات عنوان شده فقط برای راهنمایی آمادگی عمومی در نظر گرفته شده و پایه و اساس قطعی برای تشخیص و درمان برای هر مورد خاص نیست. بسیار مهم است که در مورد وضعیت خاص خود با پزشک مشورت کنید.
بدون دیدگاه