ریزش مو

درمان سریع ریزش مو

ریزش مو در تمام انسان‌ها به درجات مختلفی اتفاق می‌افتد هر چند این روند تا ميزان زيادي فيزيولوژيك تلقی می‌شود، اما به علت نقش شایانی كه مو، در زيبايی انسان و در روابط او بازی می‌كند، اکثر افراد در جستجوي درمان اين روند طبيعی برآيند.

شايع‌ترين علت كم شدن موها؛ طاسی معمولی مو (آلوپسي آندروژنتيك) است كه هم در زنان و هم در مردان رخ می‌دهد و با کوچک و ظریف شدن فوليكول‌های مو و كوتاه شدن فاز رشد مو مشخص می‌شود.

 

همانطور که می‌دانید؛ موهای سر، سه مرحله مشخص را طی می‌كنند.

اولین فا

  • فاز آناژن يا رشد مو است. كه ممكن است دو الی شش سال به طول بیانجامد و حدود 90% موهای سر بطور طبيعی در اين مرحله قرار دارند.

 فاز بعدی

  • فاز كاتاژن است كه حدود 1% موها را شامل می‌شود و حدود سه هفته طول می‌كشد.

فاز آخر

  • مرحله استراحت مو يا فاز تلوژن است كه حدود سه ماه به طول می‌انجامد.

يكي از علل ريزش موها؛ تغيير این درصدها در مراحل مختلف به حساب می‌آيد.

 

تاثيري ريزش مو روی افراد متفاوت است برخی به آسانی آن را می پذيرند، در مقابل بسياری هم از آن نگران  و مضطرب می‌شوند به گونه‌ای که، از هر روشی برای درمان آن استفاده می كنند و در بیشتر موارد؛ اين روش ها بسيار گران و درعین حال بی اثر هم هستند.

علل ریزش مو

علت ریزش مو

بدون شک ژنتیک؛ عامل اصلی است، اما مکانیسم آن به خوبی روشن نیست و نحوه وراثت وابسته به یک ژن نیست و تحت تاثیر ژن‌های مختلف است.

طاسي معمولی سر، به علت اثر هورمون‌های آندروژن در افرادی كه از نظر ژنتيكی مستعد هستند، اتفاق می‌افتد.

اگرچه آندروژن اصلی بدن تستوسترون است، اما متابولیت آن یعنی دی هیدروتستوسترون که با واسطه آنزیم 5 آلفا ردوکتاز ساخته می‌شود، نقش اساسی در ایجاد آلوپسی آندروژنتیک را دارد و اکثر داروهای جدید هم معطوف به همین آنزیم هستند.

 

باید بدانیم؛ بین طاسی سر با افزایش فشار خون و مصرف سیگار رابطه ای وجود دارد.

 

تشخيص ریزش مو

دانستیم، نازك شدن موها در هر دو جنس رخ می‌دهد و در حدود 50% از افراد قبل از 50 سالگي، درجات مشخص از طاسي را پيدا می‌كنند. اغلب ريزش مو درمردان زودتر رخ می‌دهد و الگوي آن از نظربالينی با شكل طاسی در زنان متفاوت است. پیش از درمان باید مطمئن شد که علت دیگری (مشکلات تیرویید ،سایر مشکلات هورمونی،فقر آهن و…) برای ریزش مو وجود ندارد.

در بیشتر موارد، تاریخچه بیماری و معاینه بالینی کافی است، اما گاهي آزمايشات پاراكلينيكی نيز لازم می‌شود. در زنان، چنانچه نامنظمي پريود، نازايی، افزايش موهاي زايد، ترشح شير از پستان‌ها و آكنه كيستيک شديد وجود داشته باشد بررسی‌های هورمونی ضرورت پيدا می‌كند. اكثر مواقع هورمونها، كاملاً طبيعی هستند و اين پاسخ فوليكول‌های مو به آندروژن‌ها است كه دچار تغيير شده و باعث ريزش مو شده است.

گاهی بيماری‌های تيروئيد و ساير غدد درون ريز، اختلالات تغذيه‌ای، كمبود آهن، مصرف برخی داروها، عفونت‌های شديد و بيماري‌های داخلی نيز باعث ريزش مو می‌شوند كه پزشك معالج با توجّه به تاريخچة بيماری و علائم بالينی و آزمايشات به وجود آنها پی می‌برد.

درمان ریزش مو

درمان

طاسی سر، ارتباطی با سلامتی افراد ندارد. راحت‌ترین و مرسوم ترین راه آن است که اصولا با آن کنار آمده و به دنبال درمان نرویم؛ این راهیست که اکثر مردان در پیش می‌گیرند!

 

اگر قرار است درمان انجام دهید باید به دو نکته زیر توجه بفرمایید:

  • هرچه سریعتر درمان آغاز شود، احتمال موفقیت بیشتر است.
  • مدت درمان ریزش مو  طولانی است.

 

پیش از شروع درمان ریزش مو ، به این نکات باید توجه کرد:

از مصرف فراورده هايی (مانند صاف کننده‌های مو) كه به مو يا پوست سر آسيب می‌رسانند خودداری كنيد.

يك تغذية مناسب، بخصوص پروتئين كافی برای سلامت مو حياتي است.

از مصرف داروهايي كه باعث ريزش مو می‌شوند خودداری كنيد.

درمان‌‎های موجود براي ريزش مو باید برای مدت های طولانی و بعضاً تا آخر عمر استفاده شوند.

 

ماينوكسيديل

مصرف ماينوكسيديل موضعی با افزايش طول مرحله رشد مو و افزايش ميتوز باعث كاهش ريزش مو و رويش آن ميشود. بايد توجه داشت كه اثر این دارو پس از حدود 4 ماه ظاهر می‌شود. در ابتداي مصرف برخي دچار ريزش موهای موقتي مي شوند كه نبايد ايجاد نگرانی كند.

نكتة مهم ديگر آن است كه با قطع مصرف آن، موها مجدداً ريزش پيدا كرده و به وضعيت سابق برمیگردند. از عوارض این دارو میتوان به افزايش موهای صورت اشاره کرد كه اين مسئله به ويژه در زنان می‌تواند ايجاد نگرانی میکند.

 

استراديول

مصرف استراديول باعث بهبود رویش مو می‌شود.

 

هورمون‌های ضد آندروژن

با نظر پزشك، در مواردی می‌توان ازاستروژن هاي خوراكي، اسپيرونولاكتون و سيپرو ترون استات در درمان استفاده كرد. روشن است كه اين درمان، تنها در زنان قابل مصرف است.

 

فيناسترايد

فيناسترايد خوراكي به ميزان يك ميلي گرم در روز دارويي است. این ماده باعث افزايش رشد مو شده و در حدود 3/2 مردان اثرات بهبود دهنده دارد.

فيناسترايد اکنون فقط براي مردان مجاز شناخته شده است و مصرف فيناسترايد در زنان ميتواند باعث ايجاد ناهنجاريهايی درجنين شود. فيناسترايد داروي كم خطريست،كه با داروي ديگري تداخل ندارد،همچنین تاثيری بر روي كبد، كليه، مغز استخوان، چربی‌های خون و… ندارد. امکان دارد فيناسترايد؛ قوای جنسی را، در درصد كمی از مردان كم كند ولی تاثيری بر روی ساخت اسپرم و باروری مردان ندارد.

 

دوتاستراید

دوتاستراید از فیناستراید قوی‌تر است، طوریکه تا 90% سطح سرمی دی هایدروتستوسترون را کاهش می‌دهد.

 

درمان‌های آینده:

داروهای دیگری چون آنتی آندروژن‌های موضعی و نیز لاتانوپروست که یک آنالوگ پروستاگلاندین است، جزو درمان‌های احتمالی آینده خواهند بود.

شاید در آينده‌ای نه چندان دور، ژن تراپی راه حل كاملی برای اين مشكل ديرينه بشر پيدا كند. تا آن زمان به داروهای موجود بسنده كنيد و به دنبال معجزه نباشيد!

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید