استرس ممنوع؛ سکته قلبی این بار سراغ جوان تر ها هم میرود
سکته قلبی عبارتی است که با شنیدن آن تصور میکنیم که تنها گریبانگیر افراد مسن میشود. اما این واقعیتی تلخ است که این عارضه و بیماری میتواند در افراد جوان تر نیز اتفاق بیفتد. سبک زندگی غلط، افزایش فشارهای روحی و روانی و تنشهای روزانه میتواند عامل اصلی بروز چنین عارضهای در سنین پایین باشد. با این حال برخی افراد از کمترین آگاهی درباره این بیماری ناخوانده برخوردار نیستند. از این رو ممکن است در مواجهه با بیماری که دچار سکته قلبی شده و یا در صورت تجربه شخصی نتوانند اقدامات اولیه را انجام دهند. در این مقاله نکاتی را میخوانید که اطلاعات و آگاهی شما درباره این بیماری را افزایش میدهد تا بتوانید در صورت ابتلا و یا قرار داشتن در کنار شخصی که به آن دچار شده اقدامات ضروری و حیاتی را انجام دهید.
سکته قلبی چیست و چه زمانی رخ میدهد؟
قبل از اینکه به علائم و نشانههای این بیماری بپدرازیم بهتر است کمی درباره چگونگی کارکرد قلب بدانید تا درک عمیق این بیماری ممکن شود. عضلاتی که ساختمان قلب را تشکیل میدهند در علم پزشکی به عضلات “میوکارد” معروف هستند. قلب با پمپاژ های ثانیه ای میتواند مقادیری از خون تولید شده را به نواحی مختلف بدن برساند. بنابراین این عضو خود نیز باید از عضلات سالم و نیرومندی برخوردار باشد تا بتواند عمل خون رسانی را به طور صحیح انجام دهد. قلب از دریچه ها و بطنهای مختلفی تشکیل شده که کار عمل خون رسانی به نواحی مختلف را برعهده دارند. زمانی که هرگونه اختلالی متوجه اعضای این عضو می شود عمل خون رسانی با اختلال مواجه شده یا به شکل کامل مختل میشود از این رو سکته قلبی و یا دیگر بیماریهای قلبی رخ میدهد.
اما سکته قلبی که با حمله قلبی نیز شناخته میشود، میتواند تهدید کننده زندگی بیمار باشد. این بیماری زمانی اتفاق میافتد که خون رسانی به قلب به دلایلی مختلفی قطع میشود که معمول ترین دلیل آن انسداد عروق کرونری است. به خاطر داشته باشید انسداد جریان خون در هر عضو این دستگاه میتواند در نواحی مختلفی از قلب اثرگذار باشد. برای مثال اگر این انسداد مربوط به عروق کرونری اصلی باشد قسمت بیشتری از عضله قلب را درگیر خواهد کرد، اما اگر این انسداد در یک شریان شاخهای کوچکتر اتفاق افتد نواحی درگیری عضله نیر کمتر خواهد شد.
علائم و نشانههای سکته قلبی
اغلب ما سکته قلبی را با درد نواحی قفسه سینه و تنگی نفس میشناسیم، اما این علائم نشانهای شایع این عارضه هستند. ما در ادامه به علائم دیگر این بیماری میپردازیم:
- درد نواحی فوقانی بدن مانند فک، درد قفسه سینه و کمر
- بروز تعریق
- احتمال استفراغ
- بروز احساس اضطراب
- بروز سرگیجه
- احساس ضعف و تهوع
به خاطر داشته باشید هر حمله قلبی میتواند تعدادی از این علائم را به همراه داشته باشد که در فردی خفیف و در برخی دیگر شدیدتر است. گفتنی است که اغلب بانوان درد قفسه سینه را کمتر تجربه میکنند، اما به نسبت مردان با درد در ناحیه پشت و در زانوها بیشتر مواجه میشوند.
علت بروز سکته قلبی
همانطور که در بالا اشاره شد انسداد برخی عروق مانند عروق کرونری میتواند علت به وجود آمدن این عارضه باشد. اما در بشتر موارد حمله قلبی ناشی از لخته شدن خون است. این لخته خون می تواند در عروق اصلی کرونر و یا شاخههای فرعی ایجاد شود. این اسنداد میتواند ناشی از تجمع سلول های خونی و کلسترول باشد. بنابراین در راستای این انسداد خون به نواحی قلب جریان پیدا نکرده و باعث مرگ برخی از ماهیچه های میشود.
از دیگر علل احتمالی بروز سکته قلبی می تون به موارد زیر اشاره کرد:
- التهاب عروق کرونری
- لخته شدن خون در نواحی دیگر بدن و راه یافتن آن به شریان اصلی
- اسپاسم عروق کرونر به علت مصروف کوکائین
- سایر بیماریهای قلبی
- جراحیهای ناموفق قلب
ریسک فاکتورهای ابتلا به سکته قلبی
ممکن است افراد هیچگاه سکته قلبی را تجربه نکرده باشند، اما سبک زندگی آنها موجب بروز چنین عارضه باشد. بنابراین با یک نگاه کلی به سبد غذای و عادتهای روزانه خود میتوانیم تشخیص دهیم آیا مستعد ابتلا به این عارضه هستیم یا خیر. برخی فاکتورها باعث تجمع ناخواسته رسوبات چربی (تصلب شرایین) میشوند که نتیجه آن تنگ شدن عروق در سراسر بدن است. رعایت موارد فوق، میتواند باعث جلوگیری از سکته قلبی در جوانان شود.
از جمله عللی که میتواند در مسدود شدن عروق کرونر تاثیر گذار باشد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
سن:
مردان 45 ساله یا بیشتر و زنان 55 سال یا بیشتر نسبت به مردان و زنان جوان بیشتر در معرض حمله قلبی هستند.
-
دخانیات:
مصرف سیگار باعث انسداد عروق کرونری میشود.
-
فشار خون بالا:
با گذشت زمان، فشار خون بالا میتواند به عروق منتهی به قلب آسیب برساند. فشار خون بالا که با سایر شرایط مانند چاقی، کلسترول بالا یا دیابت ایجاد میشود، خطر ابتلا را افزایش میدهد.
-
سطح کلسترول خون یا تریگلیسیرید بالا:
سطح بالایی از کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) (کلسترول “بد”) باعث تنگ شدن عروق می شود. سطح بالایتری گلیسیریدها- نوعی چربی خون مربوط به رژیم غذایی- خطر حمله قلبی را نیز افزایش میدهد. با این حال، سطح بالایی از کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) (کلسترول “خوب”) ممکن است خطر ابتلا را کاهش دهد.
-
چاقی:
چاقی با سطح کلسترول خون بالا، سطح بالای تریگلیسیرید، فشار خون و دیابت مرتبط است. کم کردن فقط 10٪ از وزن بدن میتواند این خطر را کاهش دهد.
- دیابت:
عدم تولید مقدار کافی هورمون انسولین توسط لوزالمعده، یا عدم پاسخ مناسب به انسولین، باعث بالا رفتن سطح قند خون در بدن میشود و خطر حمله قلبی را افزایش میدهد.
سندرم متابولیک:
این سندرم زمانی اتفاق میافتد که چاقی، فشار خون و قند خون بالا داشته باشید. ابتلا به سندرم متابولیک احتمال ابتلا به بیماری قلبی را در دو برابر بیشتر از ابتلا به آن میکند.
سابقه خانوادگی حملات قلبی:
اگر خواهر و برادر، پدر و مادر یا مادربزرگ و مادربزرگ حملات قلبی زودرس داشتهاند (در مردان 55 سالگی و در زنان در سن 65 سالگی)، میتواند در ابتلای شما به این بیماری نقش داشته باشد.
عدم فعالیت بدنی:
بیتحرک بودن باعث افزایش سطح کلسترول خون و چاقی میشود. افرادی که به طور منظم ورزش میکنند از سلامت قلبی بهتری برخوردار هستند.
فشار:
استرس میتواند خطر حمله قلبی را افزایش دهد.
مصرف مواد مخدر:
استفاده از داروهای محرک، مانند کوکائین یا آمفتامین، میتواند باعث ایجاد اسپاسم عروق کرونر شود که منجر به حمله قلبی شود.
سابقه پره اکلامپسی:
این وضعیت باعث فشار خون بالا در دوران بارداری میشود و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را در طول زندگی افزایش میدهد.
یک بیماری خود ایمنی:
داشتن شرایطی مانند آرتریت روماتوئید یا لوپوس میتواند خطر حمله قلبی را افزایش دهد.
راه جلوگیری از سکته قلبی در جوانان
تبعیت از برخی اقدامات برای جلوگیری از حمله قلبی هرگز دیر نیست، حتی اگر تجربه سکته قلبی داشته باشید. این اقدامات عبارتاند از:
- داروها: مصرف داروها میتواند خطر حمله قلبی را کاهش دهد و به عملکرد بهتر قلب کمک کند.
- سبک زندگی: با داشتن رژیم غذایی سالم برای قلب، وزن مناسب، پرهیز از استعمال سیگار ، ورزش مرتب، کنترل استرس و کنترل فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت میتوانید باعث جلوگیری از سکته قلبی در جوانان شود.
منابع :
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/symptoms-causes/syc-20373106
بدون دیدگاه