ویتیلیگو چیست؟
ویتیلیگو بیماری پوستی است که به علت از دست رفتن رنگدانههای پوست ایجاد میشود. نتیجه آن لکههای سفید رنگی روی پوست ظاهر میشود.
چه افرادی به ویتیلیگو مبتلا میشوند؟
یک تا دو درصد افراد در تمام دنیا، به ویتیلیگو مبتلا هستند. در حدود یک سوم این افراد، سابقه خانوادگی این بیماری وجود دارد. گاهی اوقات ویتیلیگو با سایر بیماریهای خود ایمنی همراه میشود. از این رو پزشک شما ممکن است آزمایشاتی در ارتباط با آن بیماریها درخواست نماید.
عامل بیماری ویتیلیگو چیست؟
اگرچه علت اصلی بیماری هنوز به روشنی مشخص نیست، اما تصور میشود که سیستم ایمنی بدن با ایجاد آنتی بادیهایی بر علیه رنگدانه خودی باعث بروز بیماری میشود. این آنتی بادیها سلولهای مولد رنگدانه یعنی ملانوسیتها را مورد هدف قرار میدهند.
نمای ظاهری بیماری ویتیلیگو به چه شکل است؟
اغلب به صورت لکهای سفید ظاهر میشود. محل شایع بیماری صورت، اطراف چشم و لبها، زیر بغل، اندامها، اطراف پستان و نواحی تناسلی است. گاهی ممکن است سایه ای از رنگهای مختلف یا حتی جزایری از رنگدانهسازی مجدد دیده شود. این حالت اخیر اتفاقا به معنای آن است که سلولهای رنگدانهساز از فولیکولهای مو مشغول رنگدانه سازی مجدد شده اند و اغلب علامت خوبی به حساب میآید. در افرادی که پوست تیره دارند، از بین رفتن رنگدانه در هر موقعی از سال خود رانشان میدهد، اما در روشن پوستها این لکههای سفید در تابستان مشخصتر هستند چون تمایز رنگ بین پوست آفتاب خورده طبیعی و این لکهای سفید واضحتر میشود.
چگونه میتوان بیماری ویتیلیگو را درمان کرد؟
هنوز درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. استیروییدهای موضعی در ایجاد رنگدانه سازی مجدد کمک میکنند. استفاده از تاکرولیموس یا پیماکرولیموس هم نتایج امیدوارکنندهای به همراه داشته است. برخی از درمانهای اشعه ماورا بنفش (فتوتراپی) و برخی لیزرها یا پیوندهای پوستی نیز در برخی افراد موثر است، هرچند این موفقیت همیشگی نیست. محصولات پوشاننده آرایشی هم وجود دارند که با رنگ پوست افراد تطبیق داده میشوند تا لکهای سفید را پنهان کنند. همچنین از داروهای اتوبرنز مثل دی هیدروکسیاستون نیز میتوان برای این منظور استفاده کرد. برای پیشگیری از بارز شدن اختلاف رنگ پوست سالم و مبتلا و نیز برای حفاظت از پوست فاقد رنگدانه؛ استفاده از ضد آفتابها، کمککننده خواهد بود.
درمان بیماری ویتیلیگو
- هدف اصلی در درمان بیماری ویتیلیگو (برص، لک و پیس، پیسی) بهبود شرایط ظاهری پوست است و پروسهی درمان مستلزم صرف زمان طولانی است که ممکن است از شش تا هیجده ماه به طول انجامد، انتخاب شیوه درمانی به تعداد، گستردگی و محل قرار گرفتن ضایعات همچنین تشخیص پزشک معالج بستگی دارد.
- در موارد پیشرفته و وسیع از بین بردن رنگدانههای موجود (دپیگمانتاسیون) به منظور یک دست شدن و سفید شدن تمام سطح پوست است که با داروی مونوبنزن انجام میشود.
بدون دیدگاه