مشاوره قلبی دکتر اکو قلب قبل از جراحی
عملهای جراحی که در آنها بیمار باید برای مدت زمان مشخصی به طور کامل بیهوشی شود، به خودی خود عملهای پر خطری هستند که نیاز به مشاوره قلبی دکتر اکو قلب است، اما وجود مشکلات قلبی ناشناخته یا جدی در بیمار میتواند ریسک عمل جراحی را چند برابر افزایش دهد. به طور مثال ممکن است بیمار بیهوش در حین عمل جراحی به دلایل مختلفی دچار اختلال در ضربان قلب یا ریتم نامنظم شود. همچنین این احتمال وجود دارد که فشار خون بیمار در حین عمل جراحی یا پس از آن به شدت افت کند. رویدادی که برای بیمار بیهوش بسیار خطرناک است. به هرحال رخ دادن همه این اتفاقات، که البته احتمالی است، برای جان بیمار بسیار خطرناک است. ضمن آنکه کار کادر پزشکی را با اختلال روبهرو خواهد کرد. حتی ممکن است زمان انجام یک عمل جراحی ساده را ساعتها افزایش دهد.
به همین دلیل است که بیشتر جراحان پس از این که یقین حاصل کردند که انجام عمل جراحی برای یک بیمار ضروری است، از او میخواهند که برای اطمینان یافتن از وضعیت سلامت قلب خود پیش یک متخصص قلب برود. بیماری که در آستانه انجام یک عمل جراحی قرار دارد باید از یک پزشک متخصص قلب مشاورههای قلبی قبل از عمل دریافت کند. البته جای هیچ نگرانی وجود ندارد. چراکه حتی اگر پزشک تشخیص دهد که قلب بیمار برای انجام عمل جراحی به اندازه کافی آماده نیست، میتواند با ارائه راهکارهای پزشکی به تدریج این آمادگی را در بیمار ایجاد کند ضمن آنکه وجود دستگاههای پیشرفتهای مانند نوار قلب، اکوی قلب یا تست ورزش سبب شده اند که تشخیص وجود مشکلات قلبی کار بسیار سادهای باشد.
با توجه به اینکه در سالهای اخیر انجام مشاورههای قلبی قبل از اعمال جراحی برای افرادی که ریسک ابتلا به بیماری قلبی در آنها زیاد است اجباری شده، آمار اتفاقات ناخوشایندی که در حین عملهای جراحی بهطور ناخواسته رخ میدهد به شدت کاهش داشته است. بنابراین اگر شما در آستانه یک عمل جراحی سنگین قرار دارید و پزشک جراح به شما توصیه کرده است که با یک متخصص قلب ملاقات کرده و مشاورههای لازم قبل از عمل جراحی را از او دریافت کنید، حتماً این کار را انجام دهید. چراکه این موضوع به طور مستقیم با سلامت و حیات شما در ارتباط است.
بررسیهای قلبی برای هر فرد مخصوص به خود اوست ولی مراحل آن در افراد مختلف نقاط مشترکی دارد.
در فردی که برای چک آپ مسایل قلبی مراجعه میکند: گرفتن شرح حال مناسب و معاینهی دقیق قلبی و نوار قلب و در صورت نیاز اکوکاردیوگرافی باید انجام شود در صورتیکه علایم خاصی دال بر مشکل قلبی داشته باشد و نوار قلب تقریبا سالم و بدون تغییرات باشد، بررسی بیشتر با تست ورزش انجام میشود.
در مواردی که نوار قلب یکسری تغییرات خاص دارد و یا بیمار قادر به تست ورزش نیست:
- از روشهای دیگر بررسی عروق مثل: اسکن قلبی و یا سی تی آنژیوگرافی استفاده میشود.
در مواردی که بیمار برای مشاوره ی قلبی قبل عمل جراحی مراجعه میکند، با توجه به سن بیمار و بیماریهایی که دارد و نوع جراحی و پروسیجری که انجام میشود، تصمیم گیری میشود و حتی گاهی ریسک بیمار با توجه به سنگین بودن جراحی و یا داشتن ریسک فاکتورها و بیماریهای همراه، آنقدر بالاست که طی بررسی نیاز به آنژیوگرافی قبل از جراحی و تعیین دقیق شدت گرفتگی عروق و اقدامات متناسب با آن میشویم.
برای افراد بالای چهل سال: مخصوصا در مواردی که عمل جراحی سنگین و طولانی مدت است بررسی قلبی قبل از آن ضروری است. در سایر موارد پزشک معالج اولیه با توجه به سوابق قبلی بیمار و ریسک فاکتورهای وی تصمیم خواهد گرفت. در بعضی افراد با بیماریهایی مثل دیابت، مشکلات کلیوی و… که ریسک بیماری قلبی را بسیار افزایش میدهند، حتی در جراحیهای کوچک هم ممکن است که نیاز به بررسی زیادتر قلبی شود. بنابراین، تصور اینکه مشاورهی قلب قبل از عمل در همهی موارد یک امر ساده است و باید در عرض چند دقیقه اجازهی عمل با ریسک پایین به جراح داده شود، تصوری اشتباه است.
احتمال بروز مشکلات قلبی در حین عمل جراحی به چه عواملی بستگی دارد؟!
فاکتورهای زیادی وجود دارند که سبب میشوند احتمال بروز مشکلات قلبی در حین عمل جراحی بالا برود. اصلیترین آنها شامل موارد زیر است:
- سن بیمار
- نوع عمل جراحی
- مدت زمان بیهوشی و نوع بیهوشی
- وجود مشکلات زمینهای نظیر دیابت، پر فشاری خون یا نارسایی کلیه
- سابقه بیماری قلبی مانند انسداد عروق کرونری، بیماریهای دریچهای یا نارسایی قلبی
- وجود علائمی در بیمار نظیر درد در قفسه سینه یا تنگی نفس
- داروهای خاصی که بیمار به طور روتین مصرف میکند. مانند آسپرین یا وارفارین
به جز این در صورتی که جراح موارد دیگری را نیز در بیمار تشخیص دهد، قبل از عمل جراحی او را به یک پزشک متخصص قلب ارجاع میدهد.
متخصص قلب پیش از عمل جراحی چه خدماتی به بیمار ارائه میکند؟
ارجاع مریض به متخصص قلب پیش از عمل جراحی، یعنی جراح از پزشک قلب و عروق درخواست دارد که قلب بیمار از هر نظر بررسی شود. به این ترتیب وجود بیماری قلبی در فرد تشخیص داده میشود. یا توصیههای لازم برای مراقبت در حین عمل در پرونده بیمار ثبت خواهد شد.
پزشک متخصص قلب ابتدا با معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار، مستندات ابتدایی پرونده او را تکمیل میکند سپس در صورتی که لازم باشد با گرفتن نوار قلب، اکوی قلب یا تست ورزش شرایط کنونی قلب بیمار را به طور کامل بررسی میکند.
چرا اطلاعات پرونده قلبی بیمار برای پزشک جراح حیاتی است؟!
اطلاعات به دست آمده از روشهای تشخیص کمکی به وضوح نشان میدهند که آیا قلب بیمار در سلامت کامل است؟
آیا این قلب با وجود مشکلات احتمالی توان انجام یک عمل جراحی با بیهوشی را دارد؟
آیا مشکلاتی نظیر انسداد عروق کرونری یا آریتمی قلبی در بیمار هست؟
آیا لازم است که قبل از عمل جراحی قلب بیمار آنژیوگرافی یا سیتی آنژیو شود؟
در مشاورههای قلبی، قبل از اعمال جراحی پزشک قلب و عروق پرونده قلبی بیمار را تکمیل میکند. اطلاعات موجود در این پرونده بسیار مهم و حیاتی است. پزشک جراح قبل از عمل این اطلاعات را بهطور کامل بررسی میکند. او به این اطلاعات برای تصمیم گیریهای مهمی نیاز دارد. همچنین وجود این پرونده پزشکی به جراح کمک میکند تا در صورتی که در حین عمل جراحی مشکلی برای قلب بیمار رخ داد، به سرعت و با دانش آن را کنترل کند.
سوالات متداول مشاورههای قلبی، قبل از اعمال جراحی با متخصص قلب و عروق
افرادی که در آستانه انجام عمل جراحی سنگینی هستند و شرایط زیر را دارند، باید قبل از عمل جراحی خود به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کنند: • سن آنها بالای چهل سال است • بیمارهایی نظیر دیابت، نارسایی کلیه یا مشکلات قلبی دارند • فشار خون آن ها به طور معمول خیلی بالا یا خیلی پایین است • دچار بیمارهای قلبی مادرزادی هستند • داروی خاصی که مخصوص به قلب است مصرف میکنند 2- در مشاورههای قلبی قبل از اعمال جراحی چهکارهایی توسط پزشک قلب انجام میشود؟
در صورتی که پزشک قلب پس از معاینات بالینی نیاز به بررسیهای بیشتری داشته باشد استفاده از روشهای تشخیص کمکی را تجویز میکند. روشهایی نظیر نوار قلب، اکوی قلب، تست ورزش یا حتی کاردیولوژی هستهای. سپس در صورتی که پزشک در قلب بیمار مشکل خاصی را مشاهده نکند، دستور بلامانع بودن عمل جراحی را صادر میکند. 3- چرا باید قبل از عمل جراحی سنگین به پزشک قلب مراجعه کرد؟
پزشک قلب با بررسی شرایط قلب بیمار، میزان آمادگی او را برای انجام عمل جراحی بررسی میکند. در برخی از موارد لازم است که بیمار عمل جراحی خود را به تعویق بیندازد تا قلب او آمادگی این کار را داشته باشد. 4- آیا با وجود فشار خون بالا میتوان عمل جراحی سنگین انجام داد؟
اگر فشار خون بالا اما تحت کنترل باشد، میتوان عمل جراحی انجام داد. اما بلامانع بودن انجام عمل جراحی با وجود فشار خون بالا باید توسط پزشک قلب و عروق تائید شود. 5- آیا بیهوشی کامل برای بیماران قلبی خطرناک است؟
فرد بیهوش به شدت مستعد بروز نوسانات مربوط به فشار خون و سرعت و ضربان قلب است. به همین دلیل در صورتی که بیمار قلبی عمل جراحی سنگینی داشته باشد که در آن بیهوشی کامل اتفاق بیفتد باید حتماً قبل از عمل به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کرده و از او مشاوره و اجازه بگیرد. 6- از چه روشهایی برای تائید سلامت قلب بیمار قبل از عمل جراحی استفاده میشود؟
پزشک قلب ابتدا معاینات بالینی قلب را انجام میدهد. سپس برای تکمیل اطلاعات پرونده بیمار استفاده از روشهایی مانند نوار قلب، اکوی قلب یا تست ورزش را توصیه میکند. 7- آیا افرادی که وارفارین مصرف میکنند میتوانند عمل جراحی انجام دهند؟
وارفارین داروی بسیار خاصی است. بنابراین کسانی که این دارو را مصرف میکنند حتماً باید قبل از هر نوع عمل جراحی با پزشک متخصص قلب خود مشاوره داشته و از او اجازه دریافت کنند.
فهرست مقاله
- 1 مشاوره قلبی دکتر اکو قلب قبل از جراحی
- 1.1 بررسیهای قلبی برای هر فرد مخصوص به خود اوست ولی مراحل آن در افراد مختلف نقاط مشترکی دارد.
- 1.2 در مواردی که نوار قلب یکسری تغییرات خاص دارد و یا بیمار قادر به تست ورزش نیست:
- 1.3 احتمال بروز مشکلات قلبی در حین عمل جراحی به چه عواملی بستگی دارد؟!
- 1.4 متخصص قلب پیش از عمل جراحی چه خدماتی به بیمار ارائه میکند؟
- 2 چرا اطلاعات پرونده قلبی بیمار برای پزشک جراح حیاتی است؟!
بدون دیدگاه