مراقبت های پس از آنژیوگرافی قلب در منزل
آنژیوگرافی قلب؛ یکی از روشهای متداول برای شناسایی بیماریهای قلبی است. در حال حاضر از روشهای متنوعی برای شناسایی بیماریها و ناراحتیهای قلبی استفاده میشود.
در این روش با کمک تصویر برداریهای انجام شده محل و شدت عارضه قلبی که ناشی از انسداد خون در عروق و رگهای منتهی به قلب است شناسایی میشود. این روش کمک میکند تا پزشک با اطلاعات دقیقتر روند درمان را ترسیم کند. در ادامه با این روش آزمایشی بیشتر آشنا خواهید شد:
آنژیوگرام چیست؟
آنژیوگرافی قلب آزمایشی است برای اطلاعات بیشتر در مورد قلب، این آزمایش میتواند عملکرد قلب را بررسی کرده و نشان دهد که قلب به درستی کار میکند یا خیر. همچنین میتواند نشانهای از آسیب یا بیماری در عروق خونی یا دریچه های قلب را شناسایی کند. به عبارت دیگر آنژیوگرام تصاویر مفصلی از قلب و خونرسانی آن ارائه میدهد. برای مثال در صورتی که عروق کرونر که خون را به قلب میرساند، مسدود شده باشند، این آزمایش میتواند نشان دهد که انسداد کجا و چقدر جدی است. آنژیوگرام همچنین میتواند موارد زیر را نشان دهد:
- میزان پمپاژ خون توسط قلب
- هرگونه آسیب بعد از حمله قلبی
در طی آنژیوگرام، پزشک یک لوله انعطافپذیر بلند و نازک به نام کاتتر را در شریان کشاله ران یا مچ دست قرار میدهد. این روش “کاتریزاسیون قلب“ نامیده میشود. پزشک کاتتر را به سمت قلب هدایت میکند و از طریق آن ماده رنگیای را تزریق میکند. این رنگ باعث میشود قلب و عروق کرونر در اشعه ایکس با وضوح بیشتری نشان داده شوند. بیشتر افراد میتوانند آنژیوگرافی کنند. اما در صورت ابتلا به موارد زیر از انجام این آزمایش منع میشوند:
- تب شدید
- یک عفونت
- فشار خون کنترل نشده
- مشکلات کلیوی
- واکنش شدید به رنگ
نکته مهم: در صورت بارداری باید با پزشک مشورت کنید.
در طی آنژیوگرافی قلب چه اتفاقی میافتد؟
- آنژیوگرام معمولاً حدود نیم ساعت طول میکشد. آنژیوگرافی شما ممکن است توسط دو شخص انجام شود:
- رادیولوژیست (پزشکی که در درک اشعه ایکس تخصص دارد.)
- یک متخصص قلب (پزشکی که متخصص بیماریهای قلبی است.)
- پرستار شما از شما میخواهد که لباس بیمارستان را بر تن کنید. یک مانیتور قلب ضربان و ریتم قلب را در طی مراحل ثبت میکند.
- شما روی یک میز دراز خواهید کشید که دستگاه اشعه ایکس بالای سینه خود مشاهده میکنید. پزشک داروی بیحسی موضعی را تزریق میکند، جایی که کاتتر وارد سرخرگ شما میشود اگر از طریق کشاله ران باشد، بیحسی موضعی ممکن است باعث سوزن و سوزن شدن ساق پا شود.
- قبل از اینکه کاتتر را در رگ قرار گیرد، پزشک یک برش کوچک در پوست شما ایجاد میکند. سپس کاتتر را از طریق سرخرگ به سمت دهانه عروق کرونر بالا میبرد. پزشک شما از اشعه ایکس (که روی صفحه نشان داده شده است) برای هدایت دقیق کاتتر به قلب شما استفاده میکند. هنگامی که کاتتر به مکان مناسب رسید، پزشک رنگ را تزریق میکند و با عبور رنگ از عروق و قلب، اشعه ایکس بیشتری میگیرد. از این رو هرگونه باریک شدن یا انسداد را نشان داده میشود.
- به خاطر داشته باشید سوند را در شریان خود احساس نخواهید کرد، اما ممکن است هنگام تزریق رنگ، احساس گرگرفتگی در بدن کنید.
- با اتمام آنژیوگرام، پزشک کاتتر را برمیگرداند. سپس محل برش بسته میشود که مدت زمانی را برای بهبودی نیاز دارد.
عوارض آنژیوگرام
اکثر افراد پس از آنژیوگرافی قلب هیچ گونه عارضهای ندارند. هر اتفاقی که رخ دهد خفیف است و به راحتی قابل درمان است. اما اگر در گذشته بیماری های دیگری مانند دیابت یا مشکلات کلیوی داشته باشید، ممکن است دچار عارضه شوید. از جمله عوارض این آزمایش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
عفونت
ممکن است در زمان برش ناحیه دچار عفونت شوید، گرچه این امکان غیرمعمول است. ظرف چند روز پس از آنژیوگرافی ممکن است جای قرمز و متورم شده و چرک کند اگر بعد از رسیدن به خانه این موضوع را مشاهده کردید، با بیمارستان، تماس بگیرید. ممکن است به یک دوره آنتی بیوتیک نیاز داشته باشید.
-
واکنشهای آلرژیک به رنگ
بعضی از افراد به رنگ آلرژی و واکنش نشان میدهند. اما این آلرژی معمولاً در طی یک روز بهتر میشود، با این وجود پزشک میتواند به شما داروهایی برای جلوگیری و درمان آن بدهد. اگر هر نوع آلرژی دارید، مهم است که با پزشک خود در میان گذارید. به خاطر داشته باشید اگر حساسیت یا آسم دارید، احتمال دارد که به رنگ حساسیت داشته باشید.
-
مشکلات کلیوی
گاهی اوقات، رنگ میتواند باعث مشکلات کلیوی شود، به خصوص اگر کلیههای شما عملکرد خوبی نداشته باشند. قبل از آنژیوگرام، در صورت بروز هرگونه مشکل کلیوی، به پزشک خود بگویید تا بتواند از رنگ دیگری استفاده کند. پزشک همچنین میتواند با اطمینان از وجود مایعات کافی در بدن قبل از آنژیوگرام، احتمال ابتلا به مشکلات کلیوی را کاهش دهد.
اگر به علت بیماری دیابت دچار مشکلات کلیوی هستید و متفورمین مصرف میکنید، با پزشک خود مشورت کنید، چراکه بعد از آنژیوگرافی ممکن است لازم باشد که این دارو را به مدت دو روز قطع کنید.
-
ضربان قلب نامنظم (آریتمی)
در حین آنژیوگرام ممکن است دچار ضربان قلب نامنظم شوید. این مورد کاملا طبیعی است و معمولاً خود به خود از بین میرود.
-
تجمع خون در زیر پوست (هماتوم)
اگر کاتتر در حین یا بعد از آنژیوگرام از رگ خارج شود، میتواند تجمع خون را به دنبال داشته باشدکه به آن هماتوم گفته میشود. این مورد نیز میتواند خطرآفرین باشد که لازم است به پزشک مراجعه کنید.
-
حمله قلبی یا سکته
این خطر وجود دارد که خون رسانی به پا، قلب یا مغز را مسدود شود و باعث ترومبوز ورید عمقی، حمله قلبی یا سکته شود.
بهبودی و مراقبت هنگام بازگشت به خانه
- آرام باشید و مقدار زیادی آب بنوشید. سیگار نکشید و الکل نخورید.
- از آنجا که بیهوشی داشته اید، نباید بلافاصله رانندگی کنید.
- باند پیچیده شدن روی زخم را تعویض کنید و با مشورت پزشک پس از 24 ساعت آن را بردارید.
- به مدت دو روز، رابطه جنسی نداشته باشید و یا هیچ ورزش سنگینی انجام ندهید.
- حداقل سه روز حمام نکنید، از وان آبگرم و استخر استفاده نکنید.
- به مدت سه روز از قراردادن لوسیون در محل زخم خودداری کنید.
- یک هفته پس از آزمایش باید به پزشک قلب خود مراجعه کنید.
نتایج آنژیوگرافی
آنژیوگرافی می تواند به پزشکان نشان دهد که چه مشکلی در رگ های خونی شما وجود دارد. این آزمایش میتواند:
- نشان دهید که چگونه عروق کرونر شما پلاکهای چرب مسدود یا باریک شدهاند. (تصلب شرایین)
- محل انسداد در رگهای خونی را مشخص میکند.
- نشان میدهد که میزان جریان خون از طریق رگهای خونی مسدود شده است.
- نتایج جراحی بای پس کرونر قبلی را بررسی میکند.
- جریان خون را از طریق قلب و رگهای خونی خود بررسی میکند.
دانستن این اطلاعات می تواند به پزشک کمک کند تا تشخیص دهد بهترین روش درمانی برای شما چیست و بیماری قلب که به آن دچار هستید چقدر برای سلامتی شما را تهدید کننده است. بر اساس نتایج، پزشک شما ممکن است تصمیم بگیرد، میتوانید از آنژیوپلاستی کرونر یا استنت استفاده کنید تا به پاکسازی عروق مسدود ششده کمک شود. همچنین ممکن است در حین آنژیوگرام آنژیوپلاستی یا استنت گذاری انجام شود تا نیازی به عمل دیگری نباشد.
منابع:
بدون دیدگاه