نوار قلب چیست؟

سوالات متداول نوار قلب

نوار قلب چیست؟

الکترودهایی از دستگاه به نقاطی از بدن شامل قفسه سینه, دست ها و پاها وصل می شوند تا فعالیت الکتریکی قلب را از تماهای مختلف بر روی کاغذی که درجه بندی شده است ثبت کند. نوار قلب یکی از مهم ترین و در دسترس ترین اقدامات تشخیصی در بیمارانی است که با درد قفسه سینه به اورژانس و بیمارستان مراجعه می کنند و برای بررسی مشکلات حاد قلبی به خصوص سکته قلبی مورد استفاده قرار می گیرد.

نوار قلب چه کاربردی دارد؟

کاربردهای نوارهای قلبی گسترده است اگرچه بیشترین و مرسوم ترین استفاده‌ای که از آن برده می‌شود، در بررسی سکته قلبی باشد. در حمله سکته قلبی, تغییرات مشخصی در نوار قلب دچار ایجاد می‌شود که نه تنها در بررسی وجود یا عدم وجود سکته قلبی کمک کننده است بلکه همچنین می‌تواند محل و شدت سکته قلبی را تعیین نماید.

نارسایی قلب یکی از بیماری های قلبی است که اگر منجر به بزرگ شدن تمام یا قسمتی از قلب بشود, توسط این نوار تشخیص داده می شود.

تشخیص دقیق آریتمی‌ها یا بی‌نظمی قلبی از موارد بسیار مهمی است که تنها با انجام نوار قلب میسر است.

نوارهای قلب می‌تواند اختلالات هدایتی و عضلانی قلب را نشان دهد.

آیا نوار قلب آریتمی های قلب و ضربان نامنظم را نشان میدهد؟

در ابتدا باید بگوییم که اگر شما در وضعیت اورژانسی نباشید, بهتر است که قبل از گرفتن نوار قلب, کمی استراحت کنید و از استرس دور باشید و همچنین غذای سنگین و نوشیدنی هایی که کافیین زیاد دارد مصرف نکرده باشید.

تشخیص دقیق آریتمی‌ها یا بی‌نظمی قلبی از موارد بسیار مهمی است که تنها با انجام نوار قلب میسر است.

نوارهای قلب می‌تواند اختلالات هدایتی و عضلانی قلب را نشان دهد.

در بیمارانی که دچار مسمومیت های دارویی یا غذایی شده اند و یا افرادی که به قصد خودکشی از داروهای نامشخصی استفاده کرده باشند, نوار قلب می تواند در بررسی وضعیت قلب و سایر ارگان های بدن به پزشک کمک کند.

در بیمارانی که دچار حمله ناگهانی عصبی (پانیک) شده باشند چون علایم مشابهی با سکته قلبی دارد فلذا اهمیت تشخیصی نوار قلب در افتراق این دو حمله قیزیکی-روانی اهمیت دارد.

اقدامات قبل از گرفتن نوار قلب کدام است ؟

  • بیمار قبل از انجام تست نباید فعالیت فیزیکی شدید داشته باشد.
  • بیمار بهتر است به دور از استرس باشد.
  • بیمار باید داروهای مورد استفاده خود را به پزشک گزارش دهد، زیرا برخی از داروها می توانند در نتیجه آزمایش تغییراتی ایجاد کنند.
  • تست نباید با جواهرات روی گردن، بازوها یا مچ دست انجام شود.
  • بیمار قبل از مراجعه ، وعده غذایی سنگین میل نکرده باشد.
  • در مورد آقایان تراشیدن موهای سینه ضروری می باشد.

آیا تنها با استفاده از نوار قلب می توان بیماری های قلبی را تشخیص داد ؟

نوار قلب محدودیتهای خاص خود را نیز دارد و نباید آن را به عنوان تنها وسیله تشخیص بیماریهای قلبی مطرح کرد, فلذا بسیاری از بیماریها را نیز نمی‌توان با نوار قلب تشخیص داد و باید از روشهای معاینه یا آزمایشی و تست های تشخیصی دیگر کمک گرفت، لذا انتخاب صحیح هر وسیله تشخیصی برای هر بیماری قلبی بسیار حائز اهمیت است و این انتخاب بر عهده پزشک است.

در نوار قلبی دقیقا چه چیزهایی مشخص میشود؟

نوار قلب می تواند برخی مشکلات قلبی مانند: بزرگی و یا ضخیم شدگی بعضی از حفرات قلب، کم اکسیژنی قلب، اختلالات هدایتی و اختلالات ریتم قلب را نشان دهد.

آیا گرفتگی رگ های قلبی در نوار قلب مشخص می شود؟

50 درصد افراد مبتلا به گرفتگی رگ های قلبی ممکن است نوار قلبی کاملا نرمال داشته باشند. پس یک نوار قلب نرمال نباید ما را دچار اشتباه کند. گاهی در اورژانس بیمار را بر اساس نرمال بودن نوار قلب مرخص می کنند، که این کار اشتباه است ؛  ممکن است که همزمان با گرفتن نوار قلب، برای بیمار یک آزمایش نیز تجویز کنند؛ این آزمایش، همان تروپونین یا بررسی آنزیم های قلبی است.

آیا پزشک فقط یک بار نوار قلب می گیرد؟

وقتی پزشک به وجود بیماری قلبی مشکوک می شود، ممکن است به فواصل 15 دقیقه یک بار از بیمار، نوار قلب بگیرد و مجددا تغییرات آن را بسنجد. بررسی این تغییرات برای تشخیص دقیق مشکل بیمار، بسیار مهم هستند. بنابراین با یک نوار قلبی سالم نمی توان به طور قطع درمورد سالم بودن قلب شخص نظر داد.

بهترین زمان برای مراجعه به پزشک قلب و عروق

اگر شما بیماری هستید که بیماری قلبی برای شما تشخیص داده شده است باید طبق برنامه ویزیت که پزشک برای شما تعیین میکند ؛ به طور منظم به پزشک قلب و عروق خود مراجعه کنید ؛ اما اگر بیماری هستید که هنوز تشخیصی برای شما داده نشده و علائم غیر طبیعی مانند درد در قفسه سینه ، تنگی نفس ، ورم های اندام تحتانی ، تپش های قلب ناگهانی ، اختلالات هوشیاری و یا تنگی نفس در هنگام خواب برای شما پیش می آید و در گروه های پر خطر بیماری قرار دارید مثل فشار خون ، دیابت ؛ یا اگر سیگاری هستید باید به پزشک مراجعه کنید .

آیا تپش قلب در اثر استرس خطرناک است؟

به طور کلی معمولا فرد زمانی که دچار هیجان های شدید و یا استرس می شود تپش قلب آن بالاتر می رود ؛  تپش قلب اغلب خطرناک نیست و جای نگرانی ندارد. تپش قلب معمولا با دارو های ساده از جمله پروپرانول قابل کنترل است.

آیا واریس ارتباطی به اختلال رگ های قلب دارد؟

خیر واریس، مشکلی ندارد؛ اما مساله ای که باید مدنظر قرار گیرد این است که در رگ های واریسی بخصوص واریس عمقی، ممکن است که لخته ی خون ایجاد شود؛ این لخته می تواند به سمت قلب حرکت کند و سپس از آنجا به سمت ریه پمپاژ شود. این بیماری تحت عنوان آمبولی ریوی شناخته می شود که باید هر چه سریعتر درمان گردد.

آیا گرفتن نوار قلب دردناک است؟

نوار قلب روشی غیر تهاجمی، تستی بدون درد با نتایج سریع است.

نوار قلب (ECG ) کشیده شدن نموداری پتانسیل های تولید شده توسط قلب و در واقع نوار فعالیت الکتریکی قلب را الکتروکاردیوگرام یا نوار قلب میگویند. امواج الکتریکی قلب توسط دستگاه الکتروکاردیوگراف بر روی کاغذ شطرنجی مخصوصی که از تعدادی مربع ریز و درشت تشکیل شده است ترسیم می‌شوند.

سیگنالها بواسطه الکترودهای فلزی که به کمک پرستار یا تکنسین به اندامها و قفسه سینه متصل می‌شوند که یکی از بی‌خطرترین و ساده‌ ترین اقداماتی است، اطلاعاتی ارزشمند در مورد قلب به متخصص قلب و عروق و فشار خون می‌دهد، که بواسطه دستگاه نوار قلب دریافت و ثبت میگردد.

بعد از انجام تست نوار قلب چه اتفاقی می افتد؟

بعد از انجام تست نوار قلب
پرستار یا تکنسین الکترود‌ها را از بدن بیمار جدا می‌کند که ممکن است بعد از جدا کردن الکترود‌ها، پوست در محل آن، کمی ‌حساس و قرمز شود که اغلب این موضوع مهمی ‌نیست و نیازی به درمان ندارد.

بیمار پس از انجام تست میتواند به راحتی به فعالیت‌های روزمره خود بازگردد.

این تست یک روش غیر تهاجمی و بدون درد با نتایج سریع است.

شما می توانید فعالیت های عادی روزانه خود را پس از انجام این تست از سر بگیرید.

چند نوع نوار قلبی وجود دارد ؟

به طور کلی 3 نوع نوار قلب وجود دارد.

  • نوار قلبی که در حالت استراحت یا دراز کشیده گرفته می‌شود. به این نوار قلب Resting ECG گفته می‌شود.
  • نوار قلبی که در حالت ورزش گرفته می‌شود. یعنی فرد در حالت دویدن روی تردمیل یا رکاب زدن روی دوچرخه ثابت است و در این حالت از او نوار قلب گرفته می‌شود. به این نوار قلب Exercise ECG گفته می‌شود.
  • نوار قلبی که سرپایی گرفته می‌شود. در این حالت سنسورهای دریافت کننده سیگنال‌های قلب به دستگاه قابل حملی وصل است که فرد آن را به کمر خود می‌بندد یا دور گردنش می‌اندازد. سپس ریتم قلب به مدت یک تا چند روز توسط این دستگاه ثبت می‌شود تا پزشک بعداً اطلاعات آن را تحلیل و بررسی کند.

تست نوار قلب چقدر طول می کشد؟

این تست معمولاً بین 5 تا 10 دقیقه به طول می‌انجامد. فقط در حین گرفتن نوار قلب بیمار نباید هیچ‌گونه حرکت شدید یا تکان‌های ناگهانی داشته باشد. زیرا پالس‌های الکتریکی ایجاد شده توسط عضلات دیگر ممکن است در اطلاعات نوار قلب اختلال ایجاد کنند.

چه کسانی باید این تست را انجام دهند؟

این تست بسته به گروه سنی و جنسیتی باید به صورت دوره ای انجام شود. خانم های بالای 50 سال و آقایان بالای 40 سال باید نوار قلب را سالانه انجام دهند. که بر اساس نتایج این تست، در صورت لزوم می توان تست استرس اکو را توصیه کرد.

آیا نوار قلب همان اکوی قلب است؟

خیر. گرچه هر دوی این تست‌ها برای بررسی مشکلات مربوط به دریچه، ماهیچه و ریتم قلب هستند، اما با یکدیگر تفاوت دارند. الکتروکاردیوگرام، نوار قلب یا همان ECG فعالیت الکتریکی قلب را اندازه گیری می‌کند. در حالی که از اکوکاردیوگرام، اکوی قلب یا EKG برای گرفتن عکس از قلب استفاده می‌شود.

برای انجام نوار قلب به کجا مراجعه کنم؟

کلینیک قلب و دیابت اکسیر یکی از بهترین کلینیک ها در قلب تهران با بیش از 15 سال سابقه تجربه ؛ گروه پزشکان متخصص و فوق تخصص مجرب و متعهد در بخش های مختلف همچنین کارشناسان مختلف حوزه پزشکی و کادر اداری این مرکز مفتخر است ضمن احترام به انتخاب شما عزیزان، خدماتی متمایز و استاندارد در زمینه های قلب و دیابت با بهترین کیفیت و بالاترین رضایت بخشی ارائه نماید. مراجعین عزیز پس از دریافت مشاوره های مورد نیاز پزشکی به سوی مناسب ترین روش درمانی هدایت می شوند. پروتکلهای درمانی مورد استفاده در اکسیر مرکزی با استفاده از روشهای نوین پزشکی، با بگار گیری از تجهیزات پیشرفته پزشکی، با کیفیت و سرویس دهی یکسان و حداقل هزینه های درمانی تحت نظارت و مدیریت مستمر ارائه میگردد.

رسیدگی در کمترین زمان ممکن و ارائه بهترین خدمات با پایین ترین قیمت در کلینیک قلب و دیابت اکسیر

جهت مشاوره رایگان با پزشکان مجرب کلینیک قلب و دیابت اکسیر  همین حالا با ما تماس بگیرید.️

آدرس شعبه یک: یوسف آباد، خیابان هجدهم ، پلاک ۱۰

 ۰۲۱-۸۸۰۶۷۱۷۵

۰۲۱-۸۸۵۵۷۶۰۱-۳

خدمات کلینیک قلب و دیابت اکسیر

اکوکاردیوگرافی

اکوکاردیوگرافی

تست ورزش

تست ورزش

هولتر مانیتور

هولتر مانیتور

آنژیوگرافی

نوار قلب

چنانچه سوال شما در بین سوالات مطرح شده بالا نیست ؛ میتوانید سوال خود را از ما بپرسید

    سوالات متداول