ديابت بيمزه اختلالي است كــه در آن كليه قادر به بازجذب آب نبوده و در نتيجه مقدار زيادي ادرار تشكيل مي شود (و فرد بعلت دفع ادرار و از دست دادن آب) احساس خشكي دهان و تشنگي بيش از اندازه مي كند. نكته قابل اهميت اين است كه ديابتي كه در بين مردم متداول وشناخته شده است، ديابت شيرين است و ديابت بيمزه هيچ ارتباطي با ديابت شيرين ندارد. در ديابت بيمزه هيچ اختلالي در قند خون و قند ادرار وجود ندارد و در واقع بيماري است كه در آن هورمون نگهدارنده آب (كه از مواد شيميايي خون است و وازوپرسين ناميده ميشود) وجود ندارد و يا اينكه كليه در اثر تغييرات غير طبيعي كه در آن ايجاد شده، قادر به پاسخ دادن به اين هورمون نمي باشد. اين هورمون ها به طور طبيعي توسط غده هيپوفيز ترشح ميشود.
مهمترين عامل ايجاد كننده ديابت بيمزه، ترشح ناكافي وازوپرسين از غده هيپوفيز مي باشد.
اين بيماري در افراد به درجات مختلفي تظاهر ميكند.
گاهي اوقات فقط كمبود اين هورمون مشاهده ميشود. اما بيشتر موارد با فقدان همه هورمون هاي ساخته شده در هيپوفيز همراه است كه، يا در اثر تغييرات غير طبيعي در خود غده هيپوفيز است يا در نتيجه درمان و يا برداشتن غده هيپوفيزي كه بزرگ شده است ايجاد مي شود كــه معمولاً ممكن است بعد ازگذشت يك الي دو هفته برطرف شود ولي گاهي ممكن است اثر آن بطور دائم باقي بماند.
ديابت بيمزه در هر سني ايجاد ميشــود.
که بيشتر در افراد مسن ديده ميشود.
اين بيماري كمياب است و از هر ۲۵۰۰نفر يك نفر به آن مبتلا ميشود.
انواع ديگر ديابت بيمزه زماني ايجاد ميشود كه كليه توانايي پاسخ به وازوپرســين مترشحه از غده هيپوفيز را ندارد. اين نوع كمياب اســت و به دليل اختلال ژنتيكي يــا بيماريهاي ديگر كليه ايجاد مي شود، كه دراين صورت كليه ديگر قادر به تشخيص وازوپرسين نمي باشد.
ديابت بيمزه را چگونه احساس می کنید؟
اگــر از بيماري ديابت بيمزه رنج ميبريد معمولاً يك احساس ناخوشي، بدون آنكه دليل خاصي وجود داشته باشد، داريد.
علائم اصلي، غير از تشنگي مفرط و مداوم، نياز به دفع مكرر ادرار حتي در شب بدون نوشيدن آب، ميباشد. گاه ممكن است به اندازه ۴ الي ۵ گالون ادرار در روز دفع كنيد. اما توجه داشته باشيد كه هرگز بدليل اين مشكل مصرف مايعات را محدود نكنيد.
ديابت بيمزه را چگونه تشخيص مي دهند؟
يكي از روش هايي كه به سادگي قابل انجام است آزمايش محروميت از نوشيدن آب به مدت ۸-۶ ساعت است كه در اين مدت بايد ببينيد كه آيا در حجم ادرار تغييري حاصل مي شود يا نه؟ شما در طي انجام اين تست بايد كاملاً احساس تشنگي داشته باشيد.
مرحله بعد دريافت مقدار كمي وازوپرسين است كه معمولاً بصورت تزريقي داده ميشود و وازوپرسين از دفع ادرار جلوگيري ميكند.
بار ديگر به شما اجازه نوشيدن مي دهند و شما احساس بهتري خواهيد داشت. اگر نياز به وازوپرسين ديگري براي درمان وجود داشــته باشد بايد در طي آزمايش بطــور مداوم آن را دريافت كنيد.
ديابت بيمزه چگونه درمان مي شود؟
براي درمان ديابت بيمزه داروي دسموپرسين استفاده ميشود.
كه بطور خاص برروي كليه اثر مي گذارد.
اين دارو فقط يـك الي دو بار در روز داده مي شود وبصورت قطره بيني، قرص و يادسمواسپري وجود دارد.
دسمواسپري از طريق بيني جذب مي شود و اثرات جانبي آن بسيار كم است.
اين دارو به سادگي براي بيماران مورد استفاده قرار مي گيرد.
مگر در سرماخوردگي هاي شديد كه جذب دارو دچار اشكال ميشود.
بطوركلي ديابت بيمزه به سادگي درمان مي شود و بيماري نگران كننده اي نيست.
توجهات لازم در مصـرف داروهاي درمـان كننده ديابت بيمزه:
- در گرفتگي بيني و عفونتهاي دستگاه تنفسي (مثــل انفولانزا و سرماخوردگي) ممكن است جذب دسموپرسين از راه مخاط بيني به خوبي صورت نگيرد.
- در مورد مصرف ساير داروها حتماً با پزشك مشورت كنيد.
- تجويز اين دارو در بيني از طريق يك لوله نازك قابل انعطاف و با مقدار مشخص صورت ميگيرد. بطوريكه بيمار بايد يك سر آن را در بيني قرار داده و در سر ديگر آن بدمد تا محلول به عمق حفره بيني برسد. يك سرنگ پر از هوا در كنار اين لوله قرار دارد كه از طريق آن هوا وارد اين لوله مي شود.
- چنانچه يك بار مصرف دارو را فراموش كرديد به محض به ياد آوردن آن، سریعا را مصرف كنيد توجه کنید اگر زمان نوبت بعدي دارو نزديك است مقدار آن را دو برابر نكنيد.
- مصرف الكل اثربخشي ايــن دارو را كاهش مي دهد بنابراين از مصرف فرآورده هاي حاوي الكل خودداري كنيد.
- اگر مبتلا به بيماريهاي قلبي و عروقي، فشارخون، مشكلات بيني و ســينوسها و فيبروز مثانه هستيد و يا سابقه عمل جراحي خاصي داريد حتماً به پزشك اطلاع دهيد.
- اگــر در دوران بارداري يا شيردهي هستيد پزشكتان را مطلع سازيد.
- عوارضي كه در صورت بروز نياز به توجه پزشك دارد شامل:
سردرد مداوم ، تهوع، تشنج
- ساير عوارض نادر:
دفع مشكل ادرار، افزايش بي دليل وزن، خواب آلودگي غيــر عادي، دردهاي شكمي، آبريزش و گرفتگي بيني، افزايش فشار خون
بدون دیدگاه