زگیل تناسلی و راه هاي تشخيص آزمايشگاهي آن در خانمها

زگیل تناسلی چیست و چگونه تشخیص داده می‌شود؟ 

زگیل تناسلی، بیماری آمیزشی بسیار مسری است که عامل ایجاد آن ویروسی به نام HPV (Human papillomavirus) می‌باشد.

 

شکل بروز زگیل تناسلی

زگیل‌های گوشتی ریز و متعدد در اندازهای مختلف که ممکن در واژن، مقعد و گاهی اوقات در دهان بروز کند. کسانی رابطه دهانی دارند این ضایعات در حلق و حنجره و در ریه آنها هم دیده شده است. اغلب در اقایان و هم در خانم ها بدون درد و خارش بروز می‌کند.

 

راه انتقال زگیل تناسلی

 

نکته بسیار مهم

نگرانی ما از زگیل های که ایجاد می شود نیست. اغلب خانم‌هایی که به این ویروس مبتلا می‌شوند مستعد ابتلا به سرطان هستند که تیپ‌های مختلف ویروس با درجه سرطان‌زایی مختلف هستند.

 

راه‌های تشخيص آزمايشگاهی زگيل تناسلي در خانم‌ها

تشخیص زگیل تناسلی از طریق انجام بیوپسی

  • برداشتن بخشی از زگیل و فرستادن آن برای آزمایش را بیوپسی (نمونه برداری) زگیل می‌گویند.
  • نمونه برداری برای تشخیص هر بیماری پوستی انجام می شود.
  • البته همیشه نمی‌توان این نمونه برداری را انجام داد. زیرا گاهی زگیل‌های تناسلی سطحی صاف داشته و قابل مشاهده نیستند.

 

تشخیص زگیل تناسلی با استفاده از روش DNA-PCR

از راه‌های دیگر تشخیص زگیل تناسلی زنان و مردان، انجام آزمایش DNA-PCR می‌باشد.

این آزمایش با استفاده از DNA توسط زنجیره پلیمراز و هیبریداسیون اسید نوکلئیک، به تشخیص ۱۴ نوع HPV پر خطر که منجر به بروز این بیماری می‌شود پرداخته می‌شود. این آزمون بطور خاص HPV ۱۶ و HPV ۱۸ را شناسایی می‌کند و همزمان سایر انواع HPV را تشخیص می‌دهد که شامل موارد زیر می‌باشد: HPVهای ۶۸، ۶۶، ۵۹، ۵۸، ۵۶، ۵۲، ۵۱، ۴۵، ۳۹، ۳۵، ۳۳، ۳۱

این آزمون بر اساس دستور العمل CAP/CLIA انجام می گیرد و معتبر است.

در آزمایش DNA، سلول‌هایی از گردن رحم جمع آوری می شوند و مورد بررسی قرار می‌گیرند. این آزمایش می‌تواند نشان دهد که آیا DNA از انواع پرخطر HPV که با سرطان‌های دستگاه تناسلی مرتبط می‌باشد یا خیر.

 

تشخیص زگیل تناسلی زنان با آزمایش پاپ اسمیر

انجام آزمایش پاپ اسمیر و ویزیت سالانه با مراجعه به متخصص زنان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این ویزیت‌‌ها باید در سن ۲۱ سالگی یا ۳ سال بعد از شروع فعالیت جنسی آغاز شود. بیشتر زنان تا زمانی که آزمایش پاپ اسمیر نداده‌اند، نمی‌دانند که HPV پر خطر دارند.

هنگامی که سلول‌های غیر طبیعی تشخیص داده می‌شوند، پزشک یک آزمایش DNA انجام می‌دهد که می‌تواند HPV۱۶ و HPV۱۸ و سایر HPV هایی که باعث سرطان می‌شوند را شناسایی کنند. بعد از اینکه مشخص شد که شما عفونت HPV دارید، ویزیت‎‌های شما ۲ ساله خواهد شد که شامل آزمایش پاپ اسمیر و آزمایش HPV می‌شوند. در آزمایش پاپ اسمیر، نمونه‌هایی از سلول‌های گردن رحم یا واژن، جمع آوری می‌شود و برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه فرستاده می‌شوند.

آزمایشات پاپ می‌توانند سلول‌های غیر طبیعی را که می‌توانند به سرطان منجر شود، تشخیص دهند. انجام این آزمایش مهم است، زیرا پزشکان می‌توانند سلول‌های پیش سرطانی را شناسایی و تا قبل از شروع سرطان، آن‌ها را از بین ببرند. در صورت پیشرفت سرطان، بهتر است که ابتدا درمان شوید.

 

درمان زگیل تناسلی

متاسفانه درمان قطعی وجود ندارد. برای از بین بردن ضایعات و زگیل‌ها از محلول موضعی مثل پدوفیلین و کرم الدرا استفاده می‌شود که حتما در مطب و زیر نظر پزشک باید استفاده شود. درمان دیگر کرایو سرجی هست.

 

پیشگیری از زگیل تناسلی

واکسن گارداسیل که باید در سن 13 سالگی برای پسران و 10 تا 13سالگی برای دختران تجویز شود.

این واکسن در کشورهای امریکا و اروپا جزو برنامه واکسیناسیون هست ولی در ایران بعلت هزینه بالا فعلا جز برنامه واکسیناسون نمی‌باشد.

واکسن حتما باید قبل از اولین تماس جنسی تزریق شود.

در ایران این واکسن در داروخانه های هلال احمر موجود هست.

دختران اگر تا سن 25 سالگی تماس جنسی نداشته باشند می‌توانند تزریق کنند.

از رفتارهای پر خطر جنسی پرهیز کنید.

در تماس جنسی پر خطر حتما از کاندوم استفاده شود.

با ازمایشات ویروس شناسی می توان تیپ های مختلف این ویروس را شناسایی کرد.

توصیه می‌شود حتما کسانی که درگیر بیماری هستند ازمایشات لازم را انجام دهند تا بر اساس تیپ های مختلف ویروس برای انها غربالگری انجام شود.

 

برای مثال:

  • تیپ 6،8،16،18 از درجه سرطان‌زایی بالایی برخوردار است و سرطان سرویکس یا دهانه رحم را در پی دارد  این افراد باید پی در پی تست پاپ اسمیر انجام دهند.
  • سرطان ریه: انواع 6، 11، 16، 18
  • سرطان دهان: انواع 16 و 18
  • سرطان فرج: انواع 6، 11، 16، 18
  • سرطان واژن: نوع 16
  • سرطان دهانه رحم: انواع 16، 18، 31، 33، 35، 39، 45، 51، 52، 56، 58، 59، 66، 68، 70، 73 و 82
  • سرطان مقعد: انواع 16، 31، 32 و 33

خطر همه ویروس‌ها در ایجاد سرطان یکسان نیست و آزمایشگاه‌ها انواع ویروس HPV را از نظر میزان خطر آفرینی به سه گروه کم خطر، با خطر متوسط و پر خطر تقسیم بندی می‌کنند. مثلا اگر خانمی مبتلا به انواع 16 یا 18 این ویروس شود، خطر سرطان دهانه رحم در وی بیش از 200 برابر جمعیت عادی خانم‌ها است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید