جلوگیری از ریفلاکس معده و راهکار های آن
بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) هنگامی رخ میدهد که عضله انتهای مری به طور کامل دهانه آن را نمیبندد، و در نتیجه محتویات تحریککننده معده به داخل مری نشت میکنند. بيماري ريفلاكس معده به مري اغلب به شكل سوزش پشت جناغ سينه و سر دل و برگشت اسيد كه به نام علايم تيپيك ناميده ميشود، بروز مينمايد. هرچند گروهي از بيماران علايمي دارند كه به عنوان علايم آتيپيك ناميده ميشوند.
اين تظاهرات شامل دشواري بلع، خشونت صدا، درد قفسة صدري غيرقلبي، سرفه مزمن، اسپاسم مجاری هوایی ، التهاب حنجره و ساير علايم ميباشند. شناسايي اين علايم غيرتيپيك در بيماران، ممكن است مشكل باشد در حالي كه اين بيماران از درمان ضد ريفلاكس سود ميبرند. هرچند علل زمينهاي بيماري ريفلاكس ناشناخته باقي مانده است، ساختمان و عملكرد محل اتصال مري به معده در بروز بيماري مهم ميباشد.
امروزه توصيه به درمان طبي در وهلة اول تشخيص ميباشد.
آندوسكوپي و ساير بررسيها نظير بررسی برگشت اسید به مری براي بيماراني در نظر گرفته شده كه به درمان مهار اسيد پاسخ نميدهند. مهار اسيد با داروهای مهاركننده اسید ، علايم بيماري را در بيشتر بيماران برطرف ميكند. اگر علايم بعد از قطع درمان برگردند، درمان طولاني مدت با مهاركنندههاي اسيد لازم است. درمان جراحي ضد ريفلاكس ممكن است براي بيماران جوان و سالم كه درمان طبي را تحمل نميكنند، در نظر گرفته شود. اخيراً تكنيكهاي آندوسكوپي به عنوان درمان جايگزين جراحي ضد ريفلاكس پيشرفت كردهاند .
موارد زیر میتوانند سبب تشدید ریفلاکس شوند که باید از آنها پرهیز نمود:
- کافئین موجود در قهوه ، نسکافه ،چای، نوشابه های گاز دار و شکلات
- سس گوجه فرنگی و فلفل
- چربیها مانند کره، خامه و سس مایونز
- غذا های سنگین و حجیم
- مرکبات ترش نظیر پرتقال و نارنگی ترش، همچنین انار یا کیوی نارس-
- غذا خوردن سریع ،غذا خوردن در هنگام عصبانیت یا هیجان
- مصرف بیش از حد آب و مایعات با غذا
- مصرف سیگار
- پوشیدن لباسهای تنگ
- خوردن غذا قبل از خواب
- چاقی
کنترل این بیماری معمولا چند ماه طول میکشد. برای درمان نیز باید از داروهای آنتیاسیدی استفاده کرد که معمولا به مدت یک تا دو ماه تجویز میشود. درمان دارویی به تنهایی اثری ندارد و بیمار باید حتما رژیم غذایی سالم و بیخطری را در پیش بگیرد.
رژیم غذایی بیماران مبتلا به ریفلاکس باید چگونه باشد؟
مهمترین راه برای کنترل و درمان این بیماری این است که هر کس به غذاهای مصرفیاش دقت کند؛ یعنی بداند با خوردن کدام غذا دچار علائم ریفلاکسی میشود. مثلا اگر با خوردن نوع خاصی از مرکبات دچار سوزش سر دل میشود آن را کنار بگذارد.
افرادی که ریفلاکس شدید دارند به خیلی از غذاها حساسیت نشان میدهند.
بدون دیدگاه